Foto's / Kraanvogel / Flora & Fauna
Na eeuwen terug als broedvogel
Vanaf 1999 zitten er territoriale kraanvogels in het FochteloŽrveen. Het eerste kraanvogelnest in Nederland werd in het FochteloŽrveen gevonden tijdens de MKZ-crisis in 2001. Rust en kleddernat hoogveen zijn de ingrediŽnten van het succes. In 2001-2007 broeden er jaarlijks 1-2 paar kraanvogels. In 2008-2011 zijn er 3-4 paar.

Het FochteloŽrveen op de grens van Drenthe en Friesland is uniek. Een prille populatie kraanvogels ontwikkelt zich. Voorwaarde om ze een toekomst te bieden, zijn een robuuste veenkern en rustige pleisterplaatsen. Open gebieden maken de zeer verstoringsgevoelige kwetsbaar.

De afgelopen jaren en de komende jaren wordt een groot gebied (her)ingericht in de randzone. Voor recreanten komen er meer voorzieningen, maar vooral voor de kraanvogels kunnen de maatregelen zeer positief uitpakken. De balans tussen voorzieningen voor de fauna en die voor de mens luistert nauw en is alleen goed te waarborgen als plannen zorgvuldig op elkaar worden afgestemd.

De werkgroep Kraanvogel volgt alle ontwikkelingen op de voet. Op deze website bundelen we informatie die vrijwilligers en professionals in de afgelopen jaren hebben verzameld over het FochteloŽrveen en in het bijzonder over de kraanvogels. Op deze manier willen we bijdragen aan een betere bescherming van deze gigant!De eerste kraanvogel in 2001 kreeg zelfs een geboortekaartje.


delen

Duizenden ganzen badderen en drinken in het zandwingat in Veenhuizen. Totdat in november 2018 wordt gestart met de bouw van een zonnepark.    


contact
tags
Bureau De Kraanvogel
FochteloŽrveen 10
8428 RR Fochteloo
0516-588589
Het Waait
Twelloseweg 10a
7439 AS Steenenkamer
0570-618989