Foto's / Kraanvogel / Flora & Fauna
Toendrarietganzen: 13% wereldpopulatie!


Elk jaar komen er ca. 75.000 verschillende toendrarietganzen naar Fochteloo. Uitgaande van een wereldpopulatie van 600.000 toendrarietganzen, bezoekt jaarlijks ca. 13% het FochteloŽrveen. Daarmee is het een kwalificerende soort als niet-broedvogel voor Natura 2000.

Natte, rustige hoogvenen als het FochteloŽrveen werken als trechters voor toendrarietganzen en zijn belangrijke schakels binnen de Europese trekwegen. Als het rustig is, kunnen ganzen weken overnachten en eten in een relatief klein gebied. Afhankelijk van verstoring en het bevriezen van water, slapen de ganzen op veenplassen, op het Esmeer of in de zandgaten in Smilde en Veenhuizen, of wat verderop in Hoogersmilde, Ubbena en Een.

De ganzen eten oogstresten op maÔs- en graanstoppelvelden en op aardappel- en bietenakkers, maar ook wintergraan en gras. Belangrijke gebieden met akkers liggen in de buurt van Veenhuizen, Ravenswoud, Fochteloo en Assen. Bij voorkeur eten ze direct naast, of maximaal binnen een straal van ca. 10 kilometer van de slaapplaats.

Net voor de eeuwwisseling kwamen rietganzen halverwege november aan op het veen, tegenwoordig zijn ze er al in de laatste week van september. Blijkbaar vliegen de eerste ganzen direct door naar de beste pleisterplaatsen, getuige ook regionale aantallen.

Slaaptrek
ís Ochtends vliegen de ganzen uit het veen naar de foerageerplaatsen. Er zijn een paar grote verzamelplekken, met duizenden ganzen. Hier wordt ook gefoerageerd, vaak echter vertrekken de toendrarietganzen naar andere foerageerplaatsen, om Ďs avonds weer terug te keren naar de verzamelplaats.

Het aantal ganzen neemt in de loop van de middag toe. Ze zitten dan dicht op elkaar gepakt. Als de zon ondergaat, gaan ze op een gegeven moment op de wieken, om vervolgens in groepen of massaal naar de slaapplaats te vliegen. Op kilometers afstand zijn ze al te horen en vervolgens te zien. Bij mist en harde wind vliegen de ganzen laag over het terrein, net boven je hoofd. Als ze laag over je heen scheren, kun je het beste even stil blijven staan en je hoofd iets vooroverbuigen, zodat de ganzen je niet als mens herkennen.


delenHet gaat goed met het FochteloŽrveen. Maar het blijft een kwetsbaar gebied met soorten die onze aandacht en bescherming nodig hebben. 

Een doorn in het oog zijn dan ook de lawaaierige lesvliegtuigen van de vliegscholen van de luchthaven Eelde en Lelystad die het luchtruim van het wetland, Natura 2000- en stiltegebied FochteloŽrveen gebruiken om rondjes te vliegen.   

contact
tags
Bureau De Kraanvogel
FochteloŽrveen 10
8428 RR Fochteloo
0516-588589
Het Waait
Twelloseweg 10a
7439 AS Steenenkamer
0570-618989