Foto's / Kraanvogel / Flora & Fauna
De slangenarend: vaste bezoeker
Was 2011 een pechjaar voor de kraanvogels in het FochteloŽrveen, voor de slangenarend was het een topjaar. Regelmatig zijn er twee tot zelfs vier slangenarenden gesignaleerd boven het veen.

 De slangenarend broedt en leeft Zuid-en Oost-Europa, maar duikt de laatste tien jaar steeds vaker op in Nederland, op verschillende plekken. In het FochteloŽrveen wordt hij inmiddels jaarlijks waargenomen, uiteraard omdat hij hier goed in staat zijn favoriete gerecht te verschalken. In de twee tot drie maanden dat hij op het veen jaagt, werkt hij dagelijks ťťn tot twee slangen naar binnen.

De slangenarend is weliswaar ongeveer anderhalf keer zo groot als de buizerd, maar blijft toch lastig te determineren. Over het algemeen is hij aan de onderzijde licht gekleurd en heeft hij een donkere kop. Daarnaast valt de roofvogel op door het veelvuldige Ďbiddení, waarbij de poten hangen in de lucht.


delenHet gaat goed met het FochteloŽrveen. Maar het blijft een kwetsbaar gebied met soorten die onze aandacht en bescherming nodig hebben. 

Een doorn in het oog zijn dan ook de lawaaierige lesvliegtuigen van de vliegscholen van de luchthaven Eelde en Lelystad die het luchtruim van het wetland, Natura 2000- en stiltegebied FochteloŽrveen gebruiken om rondjes te vliegen.   

contact
tags
Bureau De Kraanvogel
FochteloŽrveen 10
8428 RR Fochteloo
0516-588589
Het Waait
Twelloseweg 10a
7439 AS Steenenkamer
0570-618989