Home / Fochteloërveen / Actueel /
22-1-2012 Parende kraanvogels in de winter


De balts van kraanvogels komt voorzichtig op gang. Op 8 januari is al copulatie gezien. Op 13 januari kreeg ik een melding van parende kraanvogels op dezelfde plek. Wat zijn ze van plan midden in de winter?

Nooit eerder zag ik parende kraanvogels in januari. Als het zo zacht blijft, kan het wel eens een vroeg legbegin worden. Maar is dat gunstig? Voordeel is dat het broedgebied er steeds beter uit komt te zien. Het is kleddernat en eieren kunnen veilig worden uitgebroed.

Ouders met jongen hebben een probleem. Het duurt twee en halve maand voordat ze kunnen vliegen. Voor die tijd moet alles te voet worden gedaan en zijn vooral de kuikens erg kwetsbaar.

Voor eten spelen echter ook graslanden en akkers een rol. Deze foerageerplekken liggen buiten het veengebied en worden steeds minder geschikt, door de toename van publiek (wandelaars met loslopende honden, ruiters, mensen met een metaaldetector en wandelaars). Ook waterschappen maken gebruik van de kortste route, zoals op de foto te zien is. Daarnaast past het schouwen met een helikopter niet in en rond wetlands, de besparing op kosten weegt niet op tegen de intensieve verstoring die het veroorzaakt.

Rondom het gebied liggen of komen nieuwe fietspaden. Daarmee worden de kraanvogels letterlijk afgesneden van veel geschikt foerageergebied en bijna helemaal afhankelijk van het veengebied om te eten. Hier moet de komende jaren nog wel wat gebeuren.

Tot slot: lang niet alle verstoring vindt bewust of met opzet plaats. En voor veel maatregelen, bijvoorbeeld op het gebied van recreatie, zijn vaak prima argumenten te bedenken. Bovendien is niet elke soort even gevoelig voor verstoring. Het FochteloŽrveen echter herbergt een aantal soorten die dermate kwetsbaar en verstoringsgevoelig zijn - waaronder niet in de laatste plaats onze kraanvogelfamilies! - dat een verscherpte waakzaamheid en bescherming geen luxe is, maar absolute noodzaak!  delen


contact
tags
Bureau De Kraanvogel
FochteloŽrveen 10
8428 RR Fochteloo
0516-588589
Het Waait
Twelloseweg 10a
7439 AS Steenenkamer
0570-618989