Home / Fochteloërveen / Actueel /
'Tafelkleed voor vogelaar van het Fochteloėrveen'


"Kijk: drie maanden werk, en dit is alles wat er van over is: een eenvoudig tafelkleed," zegt Josef Trojan met een glimlach.

Samen met 90 andere studenten van de Design Academy neemt Josef deel aan een project met en voor het dorp Veenhuizen. Dit tafelkleed is één van de twaalf producten die werden geėxposeerd tijdens de ‘Bouw en Bind’ tentoonstelling, van vrijdag 8 tot en met zondag 10 november. Een week na de tentoonstelling ontmoeten we Josef en vragen we hem om ons iets te vertellen over het ontstaan van het 'Tafelkleed voor Herman, vogelaar van het Fochteloėrveen'.

Start, onderzoek, idee, ontwerp
Josef: “De opdracht was om een ​​contextueel tafelkleed te ontwerpen. Met andere woorden: een kleed dat sterk verbonden is met de omgeving, de mensen of tradities in Veenhuizen. Het was een spannend proces, vanaf het onderzoek tot en met het ontwerp en de productie.

Ik had het geluk om de juiste mensen te ontmoeten en met hen samen te werken. Iedereen in en rond Veenhuizen was heel behulpzaam. Harke Kuipers (uit Steenenkamer, red.) leidde ons rond, Martin Snip gaf me kaarten , Herman Feenstra gaf mij verdere informatie en uitleg en Judith Bouma stuurde me een heleboel foto's. Afgezien van de lokale bevolking, moet ik mijn professor en adviseur Eibert Draisma bedanken die me geholpen heeft om dit project tot een succesvol einde te brengen.

Herman gaf me veel inzicht in de problemen van het gebied, en toen hij me voor de eerste keer zijn vogelkaarten liet zien, werd ik heel erg getriggerd. Samen met Hermans verhaal over het vogels tellen, vormden die kaarten de basis van mijn latere ontwerp.

Het eigenlijke onderzoek verliep heel goed. Nadat ik veel materiaal had verzameld, kwam ik bij de volgende stap: het transformeren van alle gegevens in een object. Hoe slaag je erin om zo veel informatie te verwerken in een eenvoudig doek tafelkleed. Er bestaat altijd het risico dat je het een overkill geeft, of dat het visueel saai wordt. De uitdaging was om het eenvoudig te houden en tegelijkertijd spannend te maken.”

The proof of the pudding is in the… scanning
“Je bent nooit zeker of iets zo zal gaan zoals je het hebt gepland. De driedaagse tentoonstelling in Veenhuizen was een eerste test, en gelukkig verliep hij succesvol. In het begin waren er wat problemen met het scannen van de QR code, waarschijnlijk vanwege het slechte licht in de ruimte. Maar de bezoekers werden getriggerd door het ontwerp en zodra ze ‘QR’ hoorden, wilden ze het scannen.

Natuurlijk is dit het effect waarop ik hoopte. De ultieme test komt echter in de toekomst, wanneer iemand Herman bezoekt in zijn huis. Je gaat zitten aan de keukentafel, drinkt een kopje thee, eet een koekje... en op een gegeven moment zie je het stippenpatroon rond je theekop. Het maakt je nieuwsgierig. Zodra je er een vraag over stelt, wil je alles weten over het kleed. ‘Waarom zijn er zo veel stippen? En waarom hebben ze verschillende kleuren?’ ... Omdat er zo veel vogels in het veen zijn, en Herman kan je er alles over vertellen.

Ik hoop dat het mensen ook nieuwsgierig maakt naar het werk van een vogelinventarisator. Herman vertrekt vroeg in de ochtend om te wandelen in het veen. Het enige wat hij bij zich draagt ​​is een klein notitieblok, zijn verrekijker, een paar goede oren en veel ervaring. Eenmaal wandelend in het gebied is er niet veel meer houvast dan het geluid van een kleine vogel, de graspieper.

Herman moet wel ontzettend veel weten over verschillende vogels, hun gedrag, hun leefgebieden, om in staat te zijn de informatie die hij tegenkomt, te interpreteren. Vooral omdat hij het grootste deel van de tijd de vogel niet ziet, maar alleen kan horen. ‘Zijn dit twee solitaire vogels die hier rondvliegen, uitrusten, de omgeving verkennen... of hoor ik een paartje dat probeert te broeden?” Dit kleed verwijst niet alleen naar de vogels, maar ook naar het werk.”

En nu?
“Het tafelkleed is in eerste instantie gemaakt voor Herman en het Fochteloėrveen. Ik hoop dat het een extra mogelijkheid toevoegt waarmee mensen gefascineerd raken door het natuurgebied, en meer inzicht krijgen in het gebied en de vele bijzondere soorten die in het zogenaamde ‘arme veen’ leven.

Ik ben tevreden over het resultaat, maar dat betekent niet dat ik geen mogelijkheden zie om het te verbeteren, of verder toe te passen. Het idee is simpel en kan heel gemakkelijk worden omgezet naar andere producten. Het stippenpatroon toont de rijkdom van een natuurgebied. Je zou het kunnen gebruiken voor de Natuurmonumenten site. En wanneer je het dan jaarlijks update, kunnen heel veel mensen de ontwikkeling van de natuur op een heel gemakkelijke manier volgen!”

Klik hier voor de Engelse versie.  delen


contact
tags
Bureau De Kraanvogel
Fochteloėrveen 10
8428 RR Fochteloo
0516-588589
Het Waait
Twelloseweg 10a
7439 AS Steenenkamer
0570-618989