Home / Fochteloërveen / Actueel /
27-2-2013 Wanneer komen de kraanvogels?
Er zijn jaren dat kraanvogels overwinteren in het veengebied. Het koude weer in de afgelopen winters heeft weer echte trekvogels van ze gemaakt. Hoewel de kraanvogels van het FochteloŽrveen niet zijn geringd, is het vrij zeker dat ze ver weg zijn. Met deze temperaturen waren ze anders al teruggeweest in het broedgebied.

Kijk naar boven
Eind februari tot half maart is de kans groot om groepen kraanvogels te zien. In Noord-Nederland is dat een betrekkelijk nieuw fenomeen. De laatste vier jaar zijn groepen van tientallen kraanvogels overgevlogen. Een overvliegende groep kraanvogels maakt mij (Herman Feenstra) vrolijk en geeft betekenis aan het bestaan. In Nederland komen gelukkig steeds meer van die kraanvogelnarren. Liefhebbers die net een stapje verder gaan en hun ervaringen delen met zielsverwanten, tot ver over de grens.

Wanneer komen ze?
Dat is het mooie van natuur. Zeker weten doe je dat nooit, maar de komende dagen is de kans op trekkende kraanvogels groot. De meeste kans maken bewoners in het oosten van het land. Door de natuurinrichting van het Dwingelderveld en FochteloŽrveen wordt de kans in Drenthe en Friesland alleen maar groter.

Het mooist zou zijn als straks de 'Denen' hier uit de lucht komen vallen. In eerste instantie om bij te tanken maar wie weet ontdekken ze, als ze geland zijn, dat dit een perfecte plek is om te blijven! delen


contact
tags
Bureau De Kraanvogel
FochteloŽrveen 10
8428 RR Fochteloo
0516-588589
Het Waait
Twelloseweg 10a
7439 AS Steenenkamer
0570-618989