Home / Fochteloërveen / Actueel /
Mager broedsucces raaf in 2016

Voor het zesde jaar op rij broedt de raaf in het wetland FochteloŽrveen. Zowel in het Drentse als het Friese deel zit een paar. Het Drentse paar wordt op verschillende plekken gezien, maar het is niet bekend of er is gebroed. Het Friese paar broedt succesvol. In het kort een opsomming van de waarnemingen.


Een schroevend paartje raven op grote hoogte, een lust voor oog en oor

Drentse raven
Op 20 februari wordt een paar raven gezien bij Veenhuizen. Op 3 maart zit een paar op de plaggen die zijn vrijgekomen bij werkzaamheden, in het noordelijk deel van het FochteloŽrveen. Op 12 maart vliegt een paar boven het AZC in Veenhuizen en op 14 maart wordt alarm gehoord in het Bankenbos. Eind maart wordt weer een paar gezien bij de werkzaamheden in het hoogveen.

Daarna zijn er weinig waarnemingen verzameld van de raaf. Op 19 juni wordt nog een keer alarm gehoord in het Bankenbos. In oktober wordt het paar gezien op maÔsakkers in het landbouwgebied, maar ook in het hoogveen bij de werkzaamheden aan de ďSchaapshokskadeĒ en de bossen in het wetland.


Het Drentse paar komt geregeld in Friesland, zoals in maart 2016


Friese raven
Op 11 januari zit een paar op de Tachtig Bunder. Op 28 januari zijn de raven in een luchtgevecht met een buizerd boven het nestbos. Op 20 februari klinkt alarm uit het bos, en zit een raaf op het nest. Daarna wordt het paar samen gezien in het landbouwgebied. Op 4 maart zit de raaf op het nest en 9 maart draait hij een nestkuiltje. Op 10 en 13 maart wordt er gebroed. Op 21 maart duikt een vreemde raaf bovenop de broedende raaf. De vogel gaat van het nest, en zet de achtervolging in. Een dag later is de raaf weer op het nest aanwezig.

Het ravenpaar wordt regelmatig lastig gevallen door nijlgans, buizerd en raaf. Op 28 maart zit het paar op een akker in de buurt van het nest. De vogels zitten liefkozend naast elkaar en verzorgen elkaars kopveren. Het mannetje draagt een ring aan de rechterpoot en het vrouwtje is ongeringd.

Na al het gedoe met concurrenten, wijken ze uit naar een ander nest. Op 12, 18 en 24 april vliegt een raaf naar dit nest. Tijdens de inventarisatierondes in het hoogveen hoor ik ze af en toe alarmeren en dan weet ik dat ze er nog zijn. Vaak zijn het conflicten met buurman buizerd.

Op 11 juni wordt het bosvak bezocht. Op enkele tientallen meters van de nestboom liggen afgebeten veren van raaf. In de verte klinkt de hese roep dus blijkbaar zijn ze al uitgevlogen, want op het nest zie ik niks zitten. Ruim een week later wordt het paar met jong gezien in het Compagnonsveld. In juli wordt de familie een aantal keer samen gezien in de Polder Ravenswoud en op de Tachtig Bunder. In oktober wordt het paar weer gezien in het Compagnonsveld of op de Tachtig Bunder.  


Friese ravenfamilie met jong, juni 2016


Nog meer raven
De eerste helft van het jaar wordt geregeld een solitaire raaf gezien in alle uithoeken van het wetland. In het najaar volgen enkele waarnemingen van een solitaire raaf in het Compagnonsveld, waarschijnlijk het jong van het Friese paar.

Iets verder weg wordt een groep van 6 raven gezien in Appelscha op 14 oktober en in Smilde op 1 november. Op 17 november zitten 3 raven op een mestbult. Alle drie dragen ze aan de rechterpoot een rode ring en links een aluminium ring.delen


contact
tags
Bureau De Kraanvogel
FochteloŽrveen 10
8428 RR Fochteloo
0516-588589
Het Waait
Twelloseweg 10a
7439 AS Steenenkamer
0570-618989