Home / Fochteloërveen / Actueel /
FochteloŽrveenweg dodenweg voor zeldzame dieren

Terwijl de infrastructuur voor bezoekers van het FochteloŽrveen beter wordt, moeten bewoners van het hoogveen hun leven wagen om zich te verplaatsen. Afgelopen voorjaar waren dassen de klos en vorige week de eerste hazelworm (waarnemer Janco Mulder). Naast zoogdieren, slangen, kikkers en vogels, sneuvelen er veel kleine dieren.

De FochteloŽrveenweg steekt dwars door het Natura 2000-gebied, en spant de kroon vanwege de toegenomen verkeersdruk. Drempels in de FochteloŽrveenweg moesten het na de eeuwwisseling autoluw houden. Tevergeefs; de verkeersdruk is daarna alleen maar toegenomen. De dorpen Appelscha en Veenhuizen doen er alles aan om de recreatie te bevorderen, en dat zorgt voor meer verkeer.  

Veel dieren pendelen tussen hoogveen en de randzone en het boerenland. Kraanvogelkuikens lopen met hun ouders het natuurgebied uit, het boerenland in. Hinderlijke barriŤres voor kraanvogelkuikens zijn veerasters in het natuurgebied, maar vooral het verkeer op de FochteloŽrveenweg. Dit is zorgwekkend. Het broedsucces van de kraanvogel in het FochteloŽrveen is de laatste jaren gering. Voor een goed leefgebied moet je zorgen dat de barriŤres hier verdwijnen. Kortom, bescherm de dieren die pendelen tussen hoogveen en boerenland, met Natura 2000.    

Rijen autoís, motoren, quads, etc. Leuk op de TT baan, maar met een kwetsbaar hoogveen gaat het niet samen, september 2015  


De verkeersdruk blijft maar toenemen FochteloŽrveenweg, mei 2016


In 2016 loopt een familie kraanvogel de weg over. Op 20 juli steken ze de weg over als de kuikens 6 weken oud zijn. Eťn ouder staat midden op de weg en wordt verrast door een auto. De kraanvogel probeert de aandacht te trekken van de chauffeur, door te simuleren alsof hij niet kan vliegen. De kuikens blijven achter in de berm en dat maakt ze kwetsbaar.


Toename en snelheid verkeer gaat ten koste van veel dieren in het hoogveen, die pendelen tussen natuur- en landbouwgebied, augustus 2016

Op 22 juli loopt de familie op grasland bij buur boer en zijn ze de weg overgestoken. Op 9 augustus zijn de kuikens 9 weken oud en staan ze klaar voor een poging om de weg over te steken. Het duurt meer dan 2 uur voordat het lukt. In die tijd passeren tientallen autoís en fietsers.

Op 11 augustus gaat de familie om 13.30 terug naar het natuurgebied. Om 15.30 lopen de kuikens de weg op, gevolgd door pa en ma. In de verte naderen autoís. Ook van de andere kant komt een auto aanrijden. Het kleinste jong blijft staan. Een auto stopt, mensen stappen uit, maken een foto en de familie kraanvogel loopt in versnelde pas het graan in, drukt zich, etc. Het heeft ze 4-5 uur gekost om aan de andere kant van de weg te komen. Een dag later gaat het goed en wordt de weg gebruikt om op te stijgen.Op 13 augustus komen ze tot twee keer toe tot op de weg, maar moeten ze terug door passerende autoís. De tweede keer wordt het kleinste jong bijna aangereden (zie video). Ook nu zijn ze meer dan 2 uur bezig geweest om aan de andere kant van de weg te komen.

Stel je voor, tien weken hebben de ouders alles gedaan om het jong veilig te laten opgroeien. En dan zou het een week later worden aangereden door een auto? Wat gaan we doen om dit te voorkomen? delen


contact
tags
Bureau De Kraanvogel
FochteloŽrveen 10
8428 RR Fochteloo
0516-588589
Het Waait
Twelloseweg 10a
7439 AS Steenenkamer
0570-618989