Home / Fochteloërveen / Actueel /
Jonge otters in het FochteloŽrveen?

De laatste jaren worden er verspreid in het Natura 2000 gebied FochteloŽrveen sporen van otters gevonden. Ook op cameraval zijn ze vastgelegd.  


Opvallend uitgesleten spoor van sloot naar veen, waarschijnlijk van een otter

Verspreid in het veen zijn sporen gevonden en afgelopen voorjaar zichtwaarnemingen gedaan. Zelf kwam ik (Herman Feenstra, red.) onlangs een otter tegen in het hoogveen. Waterkringen maakte me alert en ik wachtte op jonge eenden of ganzen. Maar het was nog mooier, want een otter komt mijn gezichtsveld in zwemmen op 5-10 meter afstand. Een waarneming die je de nodige adrenaline geeft.

De otter dook onder en in de tussentijd pak ik mijn fototoestel. De nieuwsgierige otter komt terug en is gefotografeerd. Een half uurtje later kom ik de otter weer tegen die een kade passeert. De hoge waterstand zorgt voor prima omstandigheden hier om te zwemmen.

Nu zwemt de otter waarschijnlijk de meeuwenkolonie in, want een groepje meeuwen blijft alarmeren en boven het water hangen. 


Nieuwsgierige otter komt terugzwemmen, 23 mei vroeg in de ochtend.
 

Triest nieuws op 3 juni: ottermoeder doodgereden bij Huis ter Heide
Net buiten het FochteloŽrveen, bij Huis ter Heide, is op 3 juni een dode otter gevonden vlak langs de N373, meldt RTV Drenthe.

Naast de hengelsporters, heeft deze otter het goede viswater gevonden, maar met een fatale afloop. Het slachtoffer was een zogend vrouwtje. Daarom is een zoekactie op touw gezet door specialisten, om de jongen te vinden. 

delen


contact
tags
Bureau De Kraanvogel
FochteloŽrveen 10
8428 RR Fochteloo
0516-588589
Het Waait
Twelloseweg 10a
7439 AS Steenenkamer
0570-618989