Home / Fochteloërveen / Actueel /
Minder paren kraanvogels in het FochteloŽrveen

Kraanvogels vroeg terug
Begin februari zijn er 6 paar kraanvogels aanwezig in het FochteloŽrveen tegen 9 paar in 2014 en 2015. Baltst, trots lopen, paraderen en duetten worden geregeld gezien. Er is minder concurrentie tussen de kraanvogelparen onderling dan voorgaande jaren. Dat komt ongetwijfeld omdat er minder paren zijn.De broedparen die er zijn, houden de grenzen goed in de gaten. Nieuwkomers worden direct verjaagd. Er zijn zeker 4 andere paren gezien die proberen een plekje te veroveren, maar dat wordt in de kiem gesmoord. Grenzen worden bewaakt tot kilometers afstand van het FochteloŽrveen. Mogelijk zwerven er dus nog paren rond, op enige afstand van het veen.

Toch is het opvallend dat vier paren uit 2015 (nog) niet zijn gezien, terwijl een paar overwinteraars (tot nu toe) is gebleven. Heeft het kleddernatte voorjaar voor geschikte broedplaatsen gezorgd in andere natuurgebieden in de buurt? Komende maanden zal blijken hoeveel er zich dit jaar uiteindelijk vestigen. Dat kan tot in juni!

Verstoringsafstand is groter geworden
Vanuit de auto kon je kraanvogels 15 jaar geleden op 150 meter afstand bewonderen. Dat is zeldzaam geworden. Slechts een enkele keer, vaak met slecht weer, zie je kraanvogels op 100-200 meter afstand van de doorgaande weg staan.

Het kappen van alle opslag langs de doorgaande wegen heeft de verstoringsafstand flink vergroot. Daarnaast heeft asfalteren ervoor gezorgd dat er meer verkeer is gekomen en daarmee meer verstoring.

De kraanvogels zitten nu meestal op grote afstand: 400-700 meter. Het merendeel van de bezoekers gedraagt zich netjes, maar enkele blindgangers zijn voldoende om voor onrust te zorgen. Ook dat is een reden om op grotere afstand te gaan zitten.      

Trots paraderend paartje op grasland bij het FochteloŽrveen, februari 2016

Rijdt u langs een akker waar u kraanvogels ziet? Blijf in de auto zitten, blijf op afstand, dan maakt u de meeste kans dat u ze niet laat schrikken en zelf een tijdje kunt blijven genieten. Bedenk daarbij dat het telkens moeten opvliegen en/of een nieuwe plek moeten zoeken de kraanvogels veel energie kost. Die energie kunnen ze beter gebruiken!

 
 


delen


contact
tags
Bureau De Kraanvogel
FochteloŽrveen 10
8428 RR Fochteloo
0516-588589
Het Waait
Twelloseweg 10a
7439 AS Steenenkamer
0570-618989