Home / Fochteloërveen / Actueel /
Herstel kade verstoord door criminelen

Momenteel wordt in de kern van het FochteloŽrveen een kapotte kade hersteld. Dat is belangrijk, om te zorgen dat het water vastgehouden wordt en er sneller hoogveen tot ontwikkeling komt. Bovendien is dit een plek waar onder meer kraanvogels zich veilig voelen en broeden, en hun jongen groot brengen.Het is onder normale omstandigheden al een flinke klus om een kade op deze plek te herstellen. Laat staan als je ook nog eens belemmerd wordt door criminelen. En dat is het geval.

Twee weken geleden is gestart met het herstel van circa 250 meter damwand. Meteen de eerste nacht al werd de gasolie gestolen uit de amfibie kraan en zijn kleine vernielingen aangebracht.

De damwanden en het materiaal zijn met een bootje naar de plek gebracht, ongeveer een kilometer het veen in. Besloten is om de kraan daar ís avonds te laten staan om diefstal en vernieling te voorkomen. Eigenlijk te gek voor woorden, maar realiteit op een plek waar toezicht en politie vrijwel ontbreken.Begin deze week werd er een grote hoeveelheid wietafval gedumpt, precies in de transportroute van de werkzaamheden. Alles lag onmiddellijk weer stil.   Nadat het afval is opgeruimd en afgevoerd, kan er verder worden gewerkt.


Plaatsen van een kade is monnikenwerk. Februari 2016

Voor de aannemer Oosterhuis is het monnikenwerk om er te komen en de kade te plaatsen. De mannen werken heel zorgvuldig, maar van deze praktijken worden ze moedeloos. Ondanks dat zetten ze door en staat al een derde van de nieuwe kade.

Afgelopen nacht was het echter weer raak. Ondanks dat het bootje op enige meters van de wal ligt en de brandstoftank door de werknemers is meegenomen, weten criminelen de boot te bereiken en naar achteren te varen. Omdat de brandstoftank ontbrak, kwamen ze niet ver; toch wisten ze de amfibie kraan te bereikenÖ hoe dan; zwemmend? Opnieuw zijn vernielingen aangebracht en worden de werkzaamheden vertraagd.

Iets gezien? Bel de politie!
Is er iemand die afgelopen nacht een auto zien staan bij de werkzaamheden in het FochteloŽrveen aan de FochteloŽrveenweg, geef het dan door aan de politie in Oostellingwerf.  delen


contact
tags
Bureau De Kraanvogel
FochteloŽrveen 10
8428 RR Fochteloo
0516-588589
Het Waait
Twelloseweg 10a
7439 AS Steenenkamer
0570-618989