Home / Fochteloërveen / Actueel /
Record: 25.000 kolganzen!

De massale aankomst van tienduizenden russen op ťťn plek zegt iets over de waarde van het landschap. Het relatief kleine natuurgebied werkt als een trechter en vangt enorme aantallen vogels op. Afgelopen voorjaar ging het nog om honderdduizenden spreeuwen; in deze periode is het de beurt aan de ganzen.

Op 30 september 2015 komen er in 1 dag 7.000 kolganzen naar het FochteloŽrveen. Het aantal groeit verder naar ca. 15.000 op 5 oktober. De meeste zitten op graanstoppel, direct naast het FochteloŽrveen.


Begin oktober 2015. Kolganzen op graanstoppel

Na een weekje rust worden de ganzen verjaagd en opvallend is dat de belangrijkste slaapplaats die grenst aan het foerageergebied, leeg is gelopen.De eerste dagen van oktober slapen er ca 10.000 kolganzen op de plas, op 8 oktober zijn ze verdwenen  

Ook rondom het gebied krijgen de bezoekers uit het hoge Noorden weinig rust. Het gevolg is dat de groepen kleiner worden en minder in de directe omgeving terug te vinden zijn; ze worden gedwongen langere afstanden te vliegen van en naar de slaapplaats.


Kolganzen nabij het natuurgebied FochteloŽrveen  

Desondanks laten ze zich niet meteen uit het veld slaan, maar zetten ze op 8 oktober massaal een nieuw offensief in. Op die avond komt op de slaapplaats het indrukwekkende aantal van ca. 25.000 kolganzen binnenvliegen! Mogelijk slapen er nog meer in het veengebied, want niet alle slaapplaatsen zijn bezocht. Echter, gezien de verspreiding op die dag, lijkt deze telling behoorlijk betrouwbaar. Wat een spektakel!

Meteen daarna rijst de vraag: waarom zijn we hier niet wat zuiniger op? Door de onrust op de foerageerplaatsen daalt het aantal. Op 9 oktober is het aantal met 5.000 afgenomen; een dag later is de groep opnieuw aanzienlijk uitgedund. Veel vogels trekken verder, in de hoop een rustiger plekje te vinden. Een beschamende conclusie, temeer als je bedenkt dat het FochteloŽrveen een Natura 2000 gebied is, waar de rust bij uitstek gewaarborgd zou moeten zijn.  Kolganzen vallen massaal in eind september, begin oktober. 
 Opvliegende groep op de foerageerplaats 80 Bunder. Stelt u zich eens voor wat er gebeurt als er nu een vakantievlucht op dezelfde hoogte zou naderen!  

Ook toendrarietganzen en enkele andere ganzensoorten
Er zijn in deze weken ongeveer 5.000 toendrarietganzen, 500 grauwe ganzen, 28 Canadese ganzen en enkele tientallen taigarietganzen, 7 brandganzen, 2 kleine rietganzen en een roodhalsgans in en rond het FochteloŽrveen gezien. De aanwezigheid van een groepje taigarietganzen is bijna jaarlijks het geval. Het is een lastige soort om te herkennen, aangezien er toendrarietganzen zijn die erg op deze soort lijken.    delen


contact
tags
Bureau De Kraanvogel
FochteloŽrveen 10
8428 RR Fochteloo
0516-588589
Het Waait
Twelloseweg 10a
7439 AS Steenenkamer
0570-618989