Home / Fochteloërveen / Actueel /
Ravenjongen op eigen en andersmans poten

In 2015 broedt ťťn paar raven succesvol in het FochteloŽrveen. Begin mei vliegen er vier jongen uit. De eerste tijd blijven ze in de veilige Compagnonsbossen en worden ze nog gevoerd door de ouders. Vervolgens komen er hangplekken buiten het bos en verkennen de jongen de omgeving. De ouders zoeken eten en voeren de jongen op deze hangplekken.

Opvallend is dat de familie niet uit zes, maar zeven raven bestaat. Waar dat extra familielid vandaan komt, blijft de vraag. Zaten er dan toch vijf jongen op het nest? Op 27 mei vliegt familie Raaf naar het FochteloŽrveld. Op de vangkraal zitten vijf bedelende raven (zie filmpje); later op dag worden er zeven gezien. ís Avonds vliegen ze naar de bosrand om te slapen.Op 28 en 30 mei zitten er zes in het Compagnonsveld. Waarschijnlijk is op het moment van waarnemen ťťn van de ouders op voedseltocht. Op 1 juni komen zes raven uit het veen vliegen en 3 juni worden ze in Fochteloo gezien. Op 13 juni komen ze van de 80 Bunder en 14 juni zitten ze in Fochteloo. Nu zijn ze weer met zijn zevenen.Het activiteitsgebied wordt groter. Op 22 juni zit de familie op een kuilbult in Fochteloo. De raven zijn druk met eten, spelen, verkennen, vliegcapriolen en schijngevechten. Soms zie ik ze een paar dagen niet, waarna ze ineens weer opduiken. Tot half juli gaat het meestal om zeven stuks. Op 6 augustus wordt met een lege patroon hagel gespeeld en even later zitten ze een jonge zeearend op de huid in het Compagnonsveld. Het ouderpaar vliegt naar het bos en vijf blijven achter in een dode boom. Een dag later zie ik ze gezamenlijk naar de slaapplaats vliegen. Dan volgen waarnemingen van het paar alleen. Halverwege augustus wordt er een vijftal (waarschijnlijk de jongen) gezien.  


Ouders nemen geleidelijk afstand van het vijftal in augustus

Raven met kleurringen
Begin september zijn om het huis elke dag raven te horen, en zie ik ze regelmatig voor het raam langs vliegen, of over de werkschuur. De familie landt in het veen en de volgende dag herhaalt dit tafereel zich. Ik word nieuwsgierig en ga kijken. Een dood schaap is de reden dat ze er zitten. ís Avonds plaats ik een cameraval, in de hoop meer informatie te verzamelen. Dat lukt.De cameraval maakt duidelijk dat het niet om een familiediner gaat, maar om raven van verschillende nesten en minstens negen stuks. Zeker drie hebben geen ringen, zes zijn geringd. Vier raven hebben kleurringen en zijn afkomstig van twee verschillende nesten. Het zijn jongen van 2015 uit Weststellingwerf en het Drents Friese Wold op circa 15 kilometer afstand.

  
  

Er worden stukken schapenvlees gegeten, maar ook pikken de raven maden op. De eerste dagen zitten ze er een groot deel van de dag, maar dat wordt snel minder.Na een week wordt nog een paar keer een enkele raaf gezien en is het schaap omgezet in vacht en botten.  
 


delen


contact
tags
Bureau De Kraanvogel
FochteloŽrveen 10
8428 RR Fochteloo
0516-588589
Het Waait
Twelloseweg 10a
7439 AS Steenenkamer
0570-618989