Home / Fochteloërveen / Actueel /
Grauwe klauwierennesten in augustus

Een aantal weken geleden deden we verslag van het succesvolle grauwe klauwierenjaar. Hier nog een staartje: de nesten in augustus!

Begin augustus 2015 worden met de verrekijker nog twee nesten van de grauwe klauwier ontdekt. De nesten zijn daarna bijna dagelijks op veilige afstand gevolgd. Het weer in juli Ė september was wisselvallig met soms dagen achtereen regen en harde wind, maar ook  periodes met warm nazomerweer. Hoe verging het deze extreem late broeders en hun jongen?7 september 2015. Het 5 jaar oude mannetje doet nog een week aan nazorg in september


Nest 1: man en vrouw voeren samen
In het eerste nest liggen op 1 augustus 4 jongen in het nest. Eťn ervan is op sterven na dood, waarschijnlijk als gevolg van het slechte weer de afgelopen dagen. Op 10 augustus zijn de jongen uitgevlogen. Het vrouwtje voert 1 jong en het mannetje 2 jongen. De rolverdeling blijft zo totdat ze vertrekken. Heel af en toe hopt een jong naar het vrouwtje voor voer, maar dat zijn uitzonderingen. Het mannetje lijkt makkelijker en grotere prooien te vangen dan het vrouwtje. In een periode dat er libellen vliegen, grijpt het mannetje de een na andere libel en zitten de jongen snel vol.

Het activiteitsgebied van de familie is enkele hectares groot. In periodes met slecht weer is het wat groter, tot 5 hectare. Vanaf 22 augustus grijpen de jongen ook prooien, vaak vanaf de grond of vanaf platgeslagen pitrus. Het vrouwtje voert 23 dagen en het mannetje tot 30 dagen na het uitvliegen. Het vrouwtje wordt op 1 september voor het laatst gezien. Nu heeft het mannetje de zorg over 3 jongen. Hem zie ik tot en met 8 september. In september proberen de jongen vliegende insecten te grijpen, maar dat gaat niet makkelijk. Op 9 september worden de 3 voor het laatst gezien.   


9 september 2015. Twee van de drie jongen. Het rechter jong spot iets en volgt het aandachtig


Nest 2: alleenstaande moeder
In het tweede nest wordt het vrouwtje op het nest gevoerd door het mannetje op 1 augustus. In het nest liggen 3 jongen van enkele dagen oud en 1 ei. Vlak voor het uitvliegen zie ik het mannetje niet meer voeren. Nadat de jongen zijn uitgevlogen, brengt alleen het vrouwtje voer. Ze vliegt af en aan. In het territorium wordt wel steeds een mannetje gezien, dat niet wordt verjaagd, dus ik neem aan dat het ďmanliefĒ betreft.

Op 18 augustus zit een jong vrijwel constant met de kop in de veren en wordt spin gevoerd. Op de 21ste zie ik nog 2 jongen en vanaf de 23ste wordt er 1 jong gevoerd. Het vrouwtje investeerde 20 dagen in voeren. Tot 1 september worden vrouw en juveniel samen gezien. Daarna is er minder vaak gekeken op deze plek, maar waarschijnlijk is het vrouwtje omstreeks deze datum vertrokken. In het territorium is op 14 september nog 1 jong aanwezig, waarschijnlijk het overgebleven jong?

17 augustus 2015. Het alleenstaande vrouwtje had de zorg over 3 jongen, 4 dagen na het uitvliegen                    


delen


contact
tags
Bureau De Kraanvogel
FochteloŽrveen 10
8428 RR Fochteloo
0516-588589
Het Waait
Twelloseweg 10a
7439 AS Steenenkamer
0570-618989