Home / Fochteloërveen / Actueel /
Ringbewijs: Duitse kraanvogel in FochteloŽrveen!

Toen de eerste kraanvogels zich vestigden in het FochteloŽrveen was dat groot nieuws. Een enkeling beweerde zelfs dat de kraanvogels waren uitgezet. Verbazingwekkend hoe een opmerking van een persoon een eigen leven gaat leiden. Op 23 mei 2015 is de eerste waarneming van een kraanvogel met kleurringen afkomstig uit het Rehdener Geestmoor.

Ontwikkeling Nederland
Het is een spectaculaire ontwikkeling in het veengebied FochteloŽrveen met in 1999 verkenners en in 2001 een eerste broedgeval in Nederland. Dezelfde ontwikkeling volgt in nieuwe broedgebieden: Dwingelderveld en de Engbertsdijksvenen. Alleen in het FochteloŽrveen broeden meerdere paren. In 2014 zaten er 7 broedparen en 2 territoriumparen. In 2015 zijn er 8 broedparen. Het FochteloŽrveen is de motor van het toenemende aantal kraanvogels in Nederland. De komende jaren zal het aantal verder toenemen en nieuwe gebieden worden bevolkt als ze geschikt zijn.

Onderzoek 
Vermoed wordt dat de toename in Duitsland en met name in de Diepholzermoorniederung de reden is van de vestiging in Nederland.  Om dit bevestigd te krijgen, zijn resten van eischalen en ruiveren verzameld en opgestuurd naar Duitse collegaís die DNA onderzoek doen en zo de herkomst van onze kraanvogels kunnen achterhalen. Nog steeds wordt materiaal verzameld.

Ringen en zenderen
Het is nog toekomstmuziek, maar er zijn plannen om ooit enkele kraanvogels te zenderen. We weten al veel van onze kraanvogels, maar nog niet waar ze heen gaan in het najaar en winter. Het  vermoeden is dat ze afvliegen naar Oldenburg en/of de Diepholzermoorniederung. Die gedachte komt onder ander voort uit waargenomen vliegrichtingen van vertrekkende vogels in het najaar ťn uit feit dat de kraanvogels na een koude periode vaak binnen enkele dagen terug zijn.

Blauw, geel, blauw en blauw, groen, blauw
Op 23 mei hoorde ik vanuit huis duetten klinken van kraanvogels. Dat gebeurt geregeld, maar als het zich herhaalt, ben ik al snel buiten of met kijker en telescoop in de auto om te kijken wat er aan de hand is. Duetten zijn een teken dat er iets is veranderd. Concurrerende paren proberen grenzen te verleggen of er zijn nieuwkomers, die direct duidelijk wordt gemaakt dat deze plaats bezet is.


Duitse kraanvogel in Fochteloo

Al snel had ik de plek van de actie gevonden en zag ik de kraanvogels op de kade staan. Er was intimidatie van de territoriumhouders richting een tweetal. Het tweetal vertrok naar een perceel met  zomergraan, iets verderop. Daar ter plaatse zag ik ze staan. Ondanks trillingen in de lucht, leken de poten gekleurdÖ het zou toch nietÖ dat ze geringd zijn? Een eerste bevestiging van een kraanvogel die als jong is geringd in Duitsland en zich hier wil vestigen.


De kraanvogel met kleurringen 

Bevestiging uit Duitsland
Van Kerrin uit de Diepholzermoorniederung kreeg ik bericht. Na het invoeren van de kleurcombinatie op de website iCORA kon ik de levensloop van de kraanvogel achterhalen. De kraanvogel is geboren in het Rehdener Geestmoor in 2012. Dat is 150 kilometer hier vandaan.

De eerste jaren zijn er waarnemingen in de buurt. In januari en februari 2014 uit Spanje en het voorjaar erop eerst in Mecklenburg Vorpommern en vervolgens oostelijk van Meppen. Nu duikt de kraanvogel bij ons op!  

Wordt vervolgdÖ  


delen


contact
tags
Bureau De Kraanvogel
FochteloŽrveen 10
8428 RR Fochteloo
0516-588589
Het Waait
Twelloseweg 10a
7439 AS Steenenkamer
0570-618989