Home / Fochteloërveen / Actueel /
Raven broeden opnieuw succesvol

Raven zijn al jaren vaste bewoners in het FochteloŽrveen, maar het blijft genieten als deze grote zwarte krasser overzeilt. Het geeft mij altijd het ďbuitenlandĒ gevoel.Sinds 2011 broedt de raaf in het wetland FochteloŽrveen. Dat jaar gaat het om 1 paar in het Friese deel, in 2012 zit er opnieuw een paar in het Friese deel en ook een paar in het Drentse deel. De Friese raven brachten in de periode 2011-2015 in totaal 15 jongen groot (3 per jaar), bij de Drentse raven vlogen 7 jongen uit (1,75 per jaar). 


Een maand geleden vloog de raaf van het paar uit Veenhuizen van en naar het nest. Terwijl hij overkwam, riep hij, draaide zich op zijn rug en vervolgens net zo snel weer terug in normale stand. Het op de kop vliegen is een makkie voor deze luchtacrobaat.

De laatste weken zie ik beide ouders op jacht naar eieren. Al zoekend vliegen ze op enkele tientallen meters hoogte boven de vegetatie en bewegen de kop heen en weer. Als ze iets in de kijker krijgen, volgt een duikvlucht op het menu. Dat ze met zijn tweeŽn vliegen en soms uren gezellig keuvelend in een boom zitten, is een teken dat het legsel verloren is gegaan.Het paar van Ravenswoud heeft meer succes en is ook op zoek naar eieren. De eenden- en ganzeneieren zijn een goede vleesvervanger. Vorige week had de raaf een eendennest voor mijn huis te pakken. De eend was afwezig en dacht de plek veilig te hebben afgedekt met stootjes en donsveren. Toch werd de aandacht van de raaf getrokken. Een eerste ei werd uit het nest gehaald, geklemd tussen de snavel en iets verderop opgegeten. De raaf kwam terug, verstopte meerdere eieren en vertrok.

Dit aanleggen van een voorraadje zag ik eerder, maar dan met maÔskolven in grasland. Het is boeiend als je de vogels van dichtbij volgt en dit soort gedragingen ziet. Ze zijn dan ook makkelijker te vinden en te begrijpen. De jongen van dit Friese ravenpaar zijn rond Bevrijdingsdag met hun eerste uitstapje van het nest begonnen. Enkele dagen erna zag ik een raaf alarmeren en achter een havik aan jakkeren. Gelukkig zitten de jongen verstopt in dichte naaldbomen, in de veilige omgeving van hun ouders.  

Hoewel onbekende vogels fel worden verjaagd, gaan beide ravenparen gemoedelijk met elkaar om, als oude bekenden. De territoriumgrens loopt dwars over het veen en af en toe zie je hoe de raven dit nog eens met hun vieren aan elkaar duidelijk maken.delen


contact
tags
Bureau De Kraanvogel
FochteloŽrveen 10
8428 RR Fochteloo
0516-588589
Het Waait
Twelloseweg 10a
7439 AS Steenenkamer
0570-618989