Home / Fochteloërveen / Actueel /
Spreeuwen dansen boven het FochteloŽrveen
Begin april hangen er donkere wolken boven het FochteloŽrveen. Gelukkig geen rook deze keer, maar groepen spreeuwen die verzamelen. Ze komen van ver om met zijn allen hier om op een veilige plek te gaan slapen. De tijdelijke opvang biedt ruimte aan honderdduizenden gasten.Ze zijn lastig te tellen, maar in een enkele boom op de verzamelplaats zitten er al snel een paar duizend. Het aantal bomen met spreeuwen vermenigvuldigend, kom je al snel op 150.000. Bovendien hangen er Ďspreeuwenwolkení boven de slaapplaats. In totaal gaat het naar schatting om 250.000-300.000 spreeuwen. Bijna niet te tellen zo massaal; dan maar genieten en proberen het spektakel vast te leggen met eerst een paar fotoís en daarna een video-opname.Elke poging daartoe doet wat zich voor mijn ogen afspeelt echter tekort. Het is zo mooi dat je er stil van wordt. Enorme groepen van tienduizenden spreeuwen vallen als bladeren uit de lucht, om daarna weer op te stijgen tot een dichte olievlek. ĎSo you think you can danceí is er niets bij. Het is zo geperfectioneerd, omdat het een kwestie van overleven is. Een keiharde leerschool met een fantastisch resultaat. Met een sperwer in de buurt ontstaan er zwarte pluimen en strepen in de lucht die hem in verwarring moeten brengen. Nog een sperwer verschijnt en wordt op dezelfde manier om de tuin geleid. Ook een havik, enkele buizerds en bruine kiekendieven duiken op.

De vlekken doen me denken aan de wolken met muggen die in het voorjaar boven de boomtoppen hangen. Ook dan zijn het net rookpluimen, hoewel dat de laatste jaren veel minder te zien is. Prikken is er nu niet bij, maar als een grote zwerm spreeuwen over je heen scheert laten ze wel een ander visitekaartje achter.

In elke boom zitten duizenden spreeuwen. 

Bescherming Natura 2000 gebieden moet beter 
Grootschalige natuur biedt veiligheid en ruimte voor gewone tot zeer zeldzame vogels. Hoe groter een aaneengesloten gebied,  des te meer er te zien is. Een bewijs dat investeren in natuurwaarden loont. Strooi niet met woorden als duurzaamheid, maar bouw eraan! Maak goede keuzes, geef de natuur ruimte en rust en er ontstaan de mooiste dingen.

Ingewikkeld is het niet; als je naar de natuur luistert en kijkt, krijg je alle aanwijzingen die je nodig hebt. Neem deze spreeuwen: al dagen achtereen gaan ze met duizenden tegelijk op de weg zitten en sluiten de weg af. Als mensen het doen, is het een protestactie; deze spreeuwen geven gewoon hun behoefte aan. Toch lijkt het ook een hint naar de gemeente Oostellingwerf, om nu eindelijk eens haast te maken met het autoluw maken van de FochteloŽrveenweg! De gemeente doet namelijk niets om de toenemende verkeersdruk tegen te gaan, maar investeert in plaats daarvan in nieuw asfalt. Nota bene dwars door een Natura 2000-gebied.

Jaarlijks vallen er op deze weg veel onnodige slachtoffers. Nu zijn het spreeuwen, maar ook zoogdieren en vooral veel zeldzame adders en gladde slangen vinden hier elk jaar de dood. Een schril contrast met het wonderschone spektakel van leven dat de spreeuwen hier tentoonspreiden en daardoor een des te grotere reden om erbij stil te staan en te doen wat goed is! 


FochteloŽrveenweg afgesloten door duizenden spreeuwen

PS Om de spreeuwen te beschermen, is ervoor gekozen dit stukje pas te plaatsen als ze zijn vertrokken naar de broedgebieden in het hoge noorden. Overigens hebben flink wat voorbijgangers genoten van dit fenomeen.delen


contact
tags
Bureau De Kraanvogel
FochteloŽrveen 10
8428 RR Fochteloo
0516-588589
Het Waait
Twelloseweg 10a
7439 AS Steenenkamer
0570-618989