Home / Fochteloërveen / Actueel /
Wie herinnert zich branden in het FochteloŽrveen?

De nieuwsbrief Noordenveld voor vrijwilligers van Natuurmonumenten geeft een kort verslag van de meest recente veenbrand, vrijdag 13 maart 2015. Daarbij wordt uiteraard verwezen naar de brand van 2011, waarbij 100 hectare veengebied verloren ging.In 1992 werd bij een grote brand een stuk veen van dezelfde omvang getroffen. In Ď76 was er een brand in het Kleine Veen en ook in de Compagnonsbossen is er een tijd geleden (weet iemand het jaar?) een grotere brand geweest.  

Kleinere branden waren er in tussenliggende jaren. Zo is in 2006 anderhalve hectare veen afgebrand door nalatigheid. In het voorjaar van 2007 verbrandde 1 hectare, zeer waarschijnlijk als gevolg van een weggegooide sigarettenpeuk.

Eeuwen geleden
Verder terug in de geschiedenis zijn er grotere rampen geweest, mede door de enorme droogte. Op 12 mei 1687 zijn er enorme branden geweest in verschillende venen in Groningen, maar ook de Friese venen werden niet gespaard. Daarbij werden door de harde wind niet alleen vonken, maar ook brandende turven de lucht in gejaagd, met alle gevolgen van dien.  

Kleinere brandjes op verschillende plekken
Begin deze week bespraken we dit met een paar mensen en kwam er nog meer informatie naar boven. Vorig jaar stond op meerdere plekken in het FochteloŽrveen de berm in brand; gelukkig bleef het daarbij. Ook in april 2013 was er een bermbrand, aan de FochteloŽrveenweg. Een paar jaar geleden heeft Feenstra een heidebrandje uitgemaakt aan het begin van de Bonghaar, op een oppervlakte van zoín 10 bij 10 meter.

In 2011 is een brand gemeld op een vergrast deel van het bos, langs het fietspad aan de noordkant van de Compagnonsbossen. Omstanders hebben toen het vuur gedoofd voordat de brandweer er was. Ook in 2013 brandde het in de Compagnonsbossen. Vorig jaar idem dito: een in mei, langs een heideveldje, het andere in oktober, bij een hut (door jeugd veroorzaakt).

Conclusie: het gaat om grotere of kleinere brandjes, maar feit is dat het al jaren raak is, en de laatste periode wel heel vaak!

Oproep
Om een completer beeld te krijgen, doen we een oproep aan het publiek. Herinnert u zich in de afgelopen jaren vaker een brand(je) in of nabij het FochteloŽrveen?

Wilt u dan de periode en locatie, plus de omvang van de brand en eventuele andere details melden op het e-mailadres: info@hetfochteloerveen.nl? Alvast dank voor uw betrokkenheid!delen


contact
tags
Bureau De Kraanvogel
FochteloŽrveen 10
8428 RR Fochteloo
0516-588589
Het Waait
Twelloseweg 10a
7439 AS Steenenkamer
0570-618989