Home / Fochteloërveen / Actueel /
Kraanvogeltrek: het barst los!
De afgelopen weken kwam de trek van kraanvogels voorzichtig op gang. Het wordt voorjaar; kraanvogels uit het zuiden reizen naar het noorden om te gaan broeden. De komende weken barst het los; tot op heden kwamen er echter nog maar weinig over ons land.Vooral in het oosten van het land maak je kans om grote groepen kraanvogels te zien. Ook in de rest van het land neemt de kans op een waarneming toe, omdat de populatie in Europa groeit. 

Kraanvogels FochteloŽrveen al terug?
Een deel van de kraanvogels in het FochteloŽrveen keerde voor de jaarwisseling al terug. Eind december waren er zelfs even 20 stuks. Daarvan zijn er 12 gebleven.

Tijdens koudeperiodes in januari en februari zochten ze elkaar op. Samen werd naar eten gezocht in de rustige randzone van het natuurgebied. Hier is dekking, een plek om te slapen en voldoende voedsel, wat maakt dat ze dagen achtereen het gebied niet meer uitkomen.

Uniek rustgebied
Druppelsgewijs keren de kraanvogels terug in het veengebied. Ook hier bestaat de komende weken kans op trekkende kraanvogels. Doortrekkers worden mogelijk aangetrokken door de broedvogels die er al zijn. Daardoor zal het aantal kraanvogels de komende maanden gestaag oplopen tot enkele tientallen.Het gaat om de vaste broedparen, onvolwassen kraanvogels en vrijgezellengroepjes. Een deel van de kraanvogels gaat zwerven in de omgeving, op zoek naar nieuw leefgebied en broedplaatsen, maar heeft voorlopig nog het FochteloŽrveen uitverkoren als vaste uitvalbasis. Het unieke karakter van dit hoogveen met de uitgestrekte grote rustgebieden en steeds meer kleddernat moeras trekt niet alleen kraanvogels aan, maar ook andere soorten.De ontwikkeling die hier plaatsvindt, is spectaculair. Iets om heel zuinig op te zijn en verder te bevorderen. Niet elke natuurbeheerder heeft hiervoor de moed. Bij sommigen raakt de echte natuur steeds meer op de achtergrond ten gunste van menselijke behoeften.

Toch kunnen natuurontwikkeling en recreatie goed samengaan, als je keuzes goed uitlegt en ontwikkelingen even de tijd geeft. Plaatselijk is het dan soms nodig een wandel- of fietspad tijdelijk of voorgoed af te sluiten, maar 'het leed' dat daardoor ontstaat, valt in het niet bij wat er voor terugkomt!
Verstandige, goed onderbouwde ingrepen ten gunste van kraanvogels leiden uiteindelijk ook tot een verrijking van recreatieve waarden. Wie eenmaal een kraanvogel heeft mogen bewonderen, is meteen overtuigd!  


delen


contact
tags
Bureau De Kraanvogel
FochteloŽrveen 10
8428 RR Fochteloo
0516-588589
Het Waait
Twelloseweg 10a
7439 AS Steenenkamer
0570-618989