Home / Fochteloërveen / Actueel /
Ontmoeting met vos levert leuke plaatjes opHet komt zo af en toe voor dat je een half tamme vos treft. In het voorjaar
stond ik eens bij een burcht en ging een welp op mijn laarzen zitten terwijl
ik iets opschreef.

Afgelopen decennia zag ik tientallen keren jonge vossen in de buurt van de burcht. Ze zijn nog niet goed met mensen bekend en erg nieuwsgierig, of horen iets en denken dat pa of ma met eten komt?

Half tamme vossen tref je vooral in de nazomer, als de jongen uitlopen en een groter gebied verkennen. Erg makke beesten zijn mogelijk jongen die hun ouders hebben verloren.

Vorige winter liep er geregeld een makke vos achter de werkschuur. Honger is waarschijnlijk de reden dat ze zich dan zo afwijkend gedragen. Bij huis zag ik jaren terug eens een vos die geregeld een appel kwam halen en ook eens ťťn die peren kwam eten bij mij in de tuin.

Het gedrag van de vos die ik afgelopen week tegen kwam was zeer opmerkelijk. Het beest zag er fit uit, gedroeg zich alert, maar reageerde niet of nauwelijks op mij.Op 1 december trof ik deze vos langs de weg in Ravenswoud. Ik stopte met de auto en de vos reageerde nauwelijks. Ook toen de vos een stuk verder liep en ik achteruit reed met de auto bleef hij doorgaan met eten zoeken.
De oren en kop draaiden onafhankelijk van elkaar om minieme geluidjes op te vangen vanuit het gras. Twee keer was er zelfs een hoge sprong op een prooi, het zogenaamde 'muizen'.Kort daarna kwam op 300 meter afstand een wandelaar aanlopen met herdershond. Met een telefoon werd op afstand gepoogd foto's te maken. Ik zag de flits en ineens was de vos uiterst alert. Een halve minuut later verdween hij richting bosjes.delen


contact
tags
Bureau De Kraanvogel
FochteloŽrveen 10
8428 RR Fochteloo
0516-588589
Het Waait
Twelloseweg 10a
7439 AS Steenenkamer
0570-618989