Home / Fochteloërveen / Actueel /
FochteloŽrveenweg grote barriŤre voor slangen

Het Natura 2000 gebied FochteloŽrveen wordt doorsneden door de FochteloŽrveenweg. Het verkeer op deze weg heeft een verstorende werking voor onder meer kraanvogels. Daarnaast is de weg een grote barriŤre voor water en dieren.    Dode adder vrouw 7 oktober 2014


Om het aantal verkeersslachtoffers onder slangen op de FochteloŽrveenweg terug te dringen, zijn er rond de eeuwwisseling verkeersdrempels gekomen. Bovendien is er is een faunascherm met passages geplaatst, zodat de slangen onder de weg door kunnen kruipen. Het faunascherm is echter kapot en de verkeersdruk is sterk toegenomen.

De gemeente Oostellingwerf zou de weg moeten afsluiten of autoluw moeten maken om de slangen te sparen. Vreemd genoeg besluit zij de weg te asfalteren, waardoor deze juist aantrekkelijker wordt voor verkeer en de risicoís voor slangen worden vergroot.      

Zeldzame slangen sterk afgenomen
In Nederland zijn maar enkele grote natuurgebieden van duizenden hectares die voor de restpopulaties reptielen die we nog hebben een heel belangrijke functie vervullen. Het FochteloŽrveen herbergt populaties van levendbarende hagedis, adder, gladde slang en ringslang en dat is bijzonder.

Het afgelopen decennium zijn levendbarende hagedis en adder echter enorm in aantal afgenomen (> 75%). Ook de gladde slang die even een opmars heeft beleefd, lijkt nu in aantal te stabiliseren of weer af te nemen (eigen inschatting op basis van veldwaarnemingen in de afgelopen decennia). De ringslang doet het beter, als gevolg van de vernattingsmaatregelen. Keerzijde van dat succes is dat het aantal verkeersslachtoffer onder deze soort het talrijkst is.  


Verkeersslachtoffers reptielen FochteloŽrveen 1999-2012 (gegevens Janco Mulder)  


Dode volwassen vrouw ringslang 10 oktober 2014  
 


Levende adder vrouw, net op tijd van de weg gehaald 10 oktober 2014


Aanvullend onderzoek moet duidelijkheid brengen? 
In het concept beheerplan FochteloŽrveen 2009-2015 wordt de weg als knelpunt genoemd. Aanvullend onderzoek zou wenselijk zijn, om indien nodig vervolgstappen te kunnen nemen. Het beheerplan is echter nog steeds niet klaar, terwijl de beheerperiode al bijna is afgelopen. Nog even en we kunnen een nieuw spreekwoord toevoegen: ďAls de slang vermorzeld is, sluit men de wegĒ.

Gebrek aan daadkracht en het vooruitschuiven van besluitvorming is de reden dat soorten zeldzaam worden. We zijn nu zes jaar verder; het predicaat ĎEuropese bescherming met Natura 2000í is voor slangen een lege huls.

Janco Mulder telt al 16 jaar alle verkeersslachtoffers die in en rond het FochteloŽrveen vallen. Alleen al op de FochteloŽrveenweg gaat het jaarlijks om circa 100 reptielen! Alle inventarisators zien met eigen ogen dat het aantal slangen in de buurt van de FochteloŽrveenweg in 15 jaar tijd dramatisch is afgenomen. Het gaat om zeldzame adders, gladde slangen en ringslangen, maar ook hagedissen.
Ook de afgelopen dagen was het weer raak en lagen verschillende adders en ringslangen te sterven op de weg. Beleidsmakers en beheerders, waar wacht u op? Tot die tijd richten we de oproep aan bezoekers: komt u met de auto of fiets naar het veen, wees u ervan bewust dat er slangen zijn en geef ze de kans om veilig over te steken!


delen


contact
tags
Bureau De Kraanvogel
FochteloŽrveen 10
8428 RR Fochteloo
0516-588589
Het Waait
Twelloseweg 10a
7439 AS Steenenkamer
0570-618989