Home / Fochteloërveen / Actueel /
Ravenjongen slaan vleugels uit

In 2013 waren er twee nesten, maar vloog slechts ťťn jonge raaf uit. De rest is opgegeten door buizerd en boommarter. Dit jaar is de raaf beter af. Het ravenpaar in Ravenswoud heeft vier jongen grootgebracht die eind april zijn uitgevlogen.


Ravenjongen enkele dagen voor het uitvliegen april 2014

Raven zijn zeldzame broedvogels in Nederland met ca. 100 paar. Het merendeel broedt op de Veluwe en de Utrechtse Heuvelrug, maar geleidelijk aan bevolken ze andere delen van Nederland. In Drenthe doen ze het goed en kom je ze op steeds meer plekken tegen (eigen waarnemingen). In Drenthe en ZO Friesland is waarschijnlijk ruimte voor tientallen paren.

Raaf in 2014
In het wetland FochteloŽrveen broeden al enkele jaren twee paar raven. Elke keer is het genieten als deze schorre krasser zich laat horen. Raven zijn vroege broeders, maar laten zich niet van de wijs brengen door het zachte winterweer. Begin februari werd een nest gebouwd dat binnen een paar weken klaar was. Hetzelfde moment beginnen de conflicten met buurman buizerd en dat gaat door totdat de jongen vliegen. Zodra een buizerd in de buurt komt, klinkt alarm en zitten de ouders de rover op de huid. De raven proberen boven de buizerd te komen en duiken dan boven op hem.    

MaÔs en eieren  
Het menu van de raaf is divers; het is een alleseter die naast aas ook geregeld maÔs meepikt. Met de grote snavel worden maÔskolven in het najaar van de halm gebroken of in het voorjaar uit de grond gepulkt. Afgelopen voorjaar vlogen ze geregeld met maÔskolf naar een perceel grasland, een halve kilometer verderop, en stopten ze daar in de grond. Een voorraad eten voor een periode met opgroeiende jongen is natuurlijk handig.


Raaf met maÔskolf, oktober 2011

Daarnaast staan in het voorjaar geregeld eieren op het menu. Zodra er jongen zijn, vliegen de raven kilometers van het nest en zweven laag over het terrein, op zoek naar eten. Meestal blijft wel een ouder in de buurt van het nest. Tijdens de zoektocht duikt de raaf geregeld in pitrus, de plek waar grauwe ganzen hun nesten bouwen. 

De keren dat ik een raaf met verrekijker volgde, was het meerdere malen direct raak. Soms werd eerst een eitje opgegeten en daarna vloog de raaf met een ei in de bek naar het nest. De ganzeneieren zijn een belangrijke aanvulling op het menu in april. Zo zie je elke keer weer hoe complex en vooral boeiend alles met elkaar samenhangt!  


delen


contact
tags
Bureau De Kraanvogel
FochteloŽrveen 10
8428 RR Fochteloo
0516-588589
Het Waait
Twelloseweg 10a
7439 AS Steenenkamer
0570-618989