Home / Fochteloërveen / Actueel /
Kraanvogels terug in broedgebied


In totaal 16 kraanvogels zijn alweer terug in het broedgebied. De vroege terugkeer doet vermoeden dat ze niet ver weg gaan, de gespreide aankomst geeft aan dat ze niet als groep terugkeren.

Twee paren bleven afgelopen winter achter in het FochteloŽrveen, maar waren wel periodes van weken afwezig om vervolgens weer op te duiken. Eťn paar liet zich al zien met de kerst, maar zonder jong. Van drie paar met jong keren twee ouders met een jong terug. Een vierde paar is op 28 januari voor het eerst gezien, het vijfde paar op 1 februari 2014. Daarnaast is er nog een tweetal en zijn er twee solitaire mannen.


12 januari 2014. Een vroege paring in Zuidvelde door het aanhoudende zachte weer

Balts vanaf de kerst
Dit seizoen is de balts erg vroeg begonnen, door het aanhoudend zachte winterweer en de aanwezigheid van opdringerige solitaire mannen. Rond de kerst was een paar druk met balts en in januari is bij twee paar copulatie gezien. In beide gevallen liep een solitaire man in de buurt en dat wakkert de hormonen nog eens extra aan.

Ook kraanvogels gaan soms buiten het boekje
Eťn paar is uit elkaar gegaan na een knipperlichtrelatie van maanden. Het vrouwtje liep de ene keer bij het eigen mannetje en trok dan weer met de indringer op. Afgelopen winter was er een periode van rust toen het vrouwtje er met de indringer vandoor was. Toch was het vrouwtje in januari weer terug bij haar ex en is copulatie gezien. Het was kortstondig, want na enkele dagen koos het vrouwtje weer voor de indringer, zo het nu lijkt definitief. Kraanvogels zijn dus niet altijd trouw, zoals in de boeken wordt beweerd.
Het paar dat in 2013 in deze hoek een territorium had, wordt nu op afstand gehouden.


31 januari 2014. Vrouw duikt weer op met haar ex (vrouw midden en rechts man). Een paar dagen later zijn de rollen omgekeerd en is de indringer (links) er met het vrouwtje vandoor.


3 februari 2014. Man is zijn vrouwtje kwijt, maar houdt contact met het paar. De scheiding lijkt nu definitief. Enkele dagen later is hij samen met een ander vrouwtje dat hem eerder in de winter vergezelde.

Blijf in de auto en houd afstand
De ontwikkelingen in het natuurgebied zijn bijzonder. Er is een kraamkamer ontstaan van waaruit onze populatie kraanvogels geleidelijk groeit en van waaruit de komende jaren nieuwe gebieden in de buurt worden gekoloniseerd.

Op de baltsplaats is het genieten, maar komt de laatste jaren steeds meer verstoring door de sterk toegenomen recreatie. Bij een paar kraanvogels stopt tegenwoordig de een na andere auto, helemaal als ergens in de buurt een zeldzame soort is gezien en het dus op de route ligt.

Veel mensen gedragen zich prima, maar waarnemers die uitstappen om een foto te maken veroorzaken geregeld verstoring. Dat geldt ook voor mountainbikers en wandelaars met loslopende honden die tegenwoordig uit alle hoeken en gaten komen.

Ziet u kraanvogels, blijf dan in de auto zitten en houd een veilige afstand van minimaal 350 meter. Kraanvogels zijn gewend geraakt aan autoís, maar blijven schuwe vogels. Zodra ze de nek strekken, weglopen of beginnen te roepen, is dat een signaal dat je dichtbij bent. 3 februari 2014. Als je afstand houdt, zie je veel meer.


Hier reageert een man met een solo duet op zijn ex, nadat een duet klinkt uit het veen.delen


contact
tags
Bureau De Kraanvogel
FochteloŽrveen 10
8428 RR Fochteloo
0516-588589
Het Waait
Twelloseweg 10a
7439 AS Steenenkamer
0570-618989