Home / Fochteloërveen / Actueel /
Vernatting veen succesvol!
Afgelopen jaar zijn twee grote projecten afgerond in het FochteloŽrveen. In de randzone van het veengebied zijn diepe sloten gedempt en er omheen zijn kades aangelegd om het water beter vast te houden.Veen herstelt en breidt zich uit
Deze ingrepen hebben een gunstig effect op het hoogveenrestant van ca. 2.000 hectare. In het hoogveen is het weer Ďouderwetsí nat en de groei van hoogveen is op de weg terug.

Kamveenmos, foto Klaas van der Veen

Het feit dat onlangs het zeer zeldzame kamveenmos in het veen is aangetroffen, is illustratief voor de positieve ontwikkeling die gaande is. Zie:
https://www.natuurmonumenten.nl/nieuws/zeer-zeldzaam-kamveenmos-gevonden-in-fochtelo-rveen

Vogels profiteren
In het Compagnonsveld, FochteloŽrveld en tussen de Veenwijk en Stallaan in Veenhuizen staan nu velden gras en pitrus onder water. Ganzen, zwanen en kraanvogels maken gebruik van deze plekken om te slapen. Naast de rust en veiligheid voor de vogels, is het bijkomende voordeel voor het veen dat daar de vermesting wordt teruggedrongen.

Door de vernatting komen er nieuwe broedplaatsen bij voor de kraanvogel, die bij aankomst aangenaam verrast zal zijn. Natter en veiliger, steeds betere condities voor de toch al succesvolle opbouw van de eerste populatie kraanvogels in Nederland sinds eeuwen!delen


contact
tags
Bureau De Kraanvogel
FochteloŽrveen 10
8428 RR Fochteloo
0516-588589
Het Waait
Twelloseweg 10a
7439 AS Steenenkamer
0570-618989