Home / Fochteloërveen / Actueel /
Meeste kraanvogels vertrokken


In Nederland zijn er 7 paar kraanvogels in 2013. Er komen ook steeds meer niet-broeders. Solitaire kraanvogels, jonge paren en kleine groepjes pubers die het noorden van Nederland verkennen. Het zijn waarschijnlijk deze vogels die in de zomer naar het FochteloŽrveen komen om te verzamelen.

In augustus is er een groep van 12-13 stuks. Ook twee paar uit het veen en een paar uit het Dwingelderveld voegen zich bij de groep. In september bestaat de groep trekkers uit 21 stuks. Een groep van 18 kranen vertrekt op 16 september, ťťn ervan komt even later terug. Naast deze trekkers zijn er blijvers in het veen. In ieder geval twee broedparen met jongen, daarnaast waarschijnlijk de solitaire vogel en een paar die rondzwerven in deze omgeving.

Verzamelen
In juni is er een groep van 7 pubers. Overdag foerageren ze op gemaaid grasland in Oosterwolde. In juli groeit de groep naar 9 kraanvogels die het FochteloŽrveld gebruiken om te eten en te rusten, een maand later sluiten er zich opnieuw 3 tot 4 vogels aan. Geregeld wordt er gedanst en gesprongen, prachtig om te zien hoe gemakkelijk ze van de grond komen.

Eind augustus verschijnt een paar met jong (venpaar 2). De drie houden enige afstand van de groep. Duetten en territoriaal gedrag geven aan dat er iets is veranderd in de groepssamenstelling. Begin september komt er een paar bij (veenpaar 5) en een paar met jong uit het Dwingelderveld. De hechte groep van 12 wordt geregeld uit elkaar gedreven door het paar en valt dan uiteen in twee groepjes van 9 en 3 (waarvan ťťn met een gekruiste snavel).

Het irritante paar is op 3 september druk met duetten en reageert op de nieuwe familie uit Dwingeloo. Inmiddels lopen 21 kraanvogels te foerageren op de stoppelvelden. De kraanvogels uit het Dwingelderveld hebben 24 km afgelegd om hier te verzamelen en dat is nieuw. Ze zijn op 27 augustus nog gezien in het Dwingelderveld (informatie J. Kleine en R. Popken). Op 9 september keren ze er terug en worden daar gezien met een paar. Ook op 12 september worden ze er waargenomen, maar 13 september zijn ze terug in het FochteloŽrveen.

Samen eten
In augustus en september worden vooral oogstresten gegeten op percelen stoppelgraan. Rondom het veengebied staan honderden hectares aan graan. De paren lopen geregeld op hetzelfde stoppelperceel te eten, maar houden tientallen meters afstand tot elkaar. De afstand tot de hechte groep is nog groter. Rust op een verzamelplaats is net zo belangrijk als rust op de slaapplaats in het veen. Concurrentie in de groep, verstoring door wandelaars met loslopende honden of landwerkzaamheden zijn de reden dat ze naar elders vertrekken.Groepsdans van een groep kraanvogels in september 2013 op de foerageerplaats FochteloŽrveen

Trekkers
Op 16 september staat een groep van 18 kraanvogels op graanstoppel in Bovensmilde. Het Dwingelderpaar is er niet gezien en is mogelijk al vertrokken. De groep is onrustig en heeft de vaste foerageerplaats van de afgelopen weken verlaten. Even daarna vliegen ze op en schroeven tot grote hoogte. Eerst in ťťn hechte groep, vervolgens in kleinere groepjes. Met een krachtige westenwind in de rug gaan ze richting oosten, om uiteindelijk uit zicht te verdwijnen.

Na korte tijd keert er ťťn terug. De volgende dag zit de eenling op hetzelfde perceel als die ochtend, daarna niet meer. Al jaren bestaat het vermoeden dat onze kraanvogels naar Duitsland vliegen om te verzamelen, ook deze waarneming wijst daar op. Het roept nieuwe vragen op als: gaan ze naar het Vehnemoor bij Oldenburg, vliegen ze direct door naar de Diepholzermoorniederung, of toch naar elders?

We weten steeds meer over onze eigen kraanvogels, maar dit zijn ontbrekende puzzelstukjes. Het uitrusten van enkele jongen uit het veen met een zender zou de mogelijkheid kunnen bieden om families tot het volgende voorjaar te volgen en deze vragen te beantwoorden.De groep van 18 vertrekt op 16 september. In het midden van de groep grijpt ťťn kraanvogel zijn voorganger bij de pennen.

Blijvers
Zeven kraanvogels blijven achter in het FochteloŽrveen. Er is een paar met 1 jong (veenpaar 3) en een paar met 2 jongen (veenpaar 1) waarvan er ťťn niet kan vliegen. Op 19 september en 24 september foerageert de familie met een jong op graanstoppel. Ook de dagen ervoor zijn ze het gebied uit geweest om te eten, zo weten we via waarnemingen van anderen. Het tweede jong blijft in die situatie alleen achter, is dus kwetsbaar, maar weet het tot dusverre te redden.

Beide paren beschikken over goede foerageergebieden en slaapplaatsen en verdedigen deze ook tegen indringers. Voorgaande jaren bleven ze tot het winter werd, dit jaar ook?Blijvers als veenpaar 3 verdedigen foerageer- en slaapplaats en blijven territoriaal

Een ander paar (veenpaar 4) is 19 augustus voor het laatst gezien. Die dag is er een solitaire kraanvogel aan het imponeren, net als in het voorjaar. Na een tijdje vliegt het vrouwtje met de indringer naar de overkant van de straat. Vervolgens komt manlief in actie, verjaagt de concurrent, waarna er een paring volgt. Waar dit paar momenteel uithangt, is onbekend.delen


contact
tags
Bureau De Kraanvogel
FochteloŽrveen 10
8428 RR Fochteloo
0516-588589
Het Waait
Twelloseweg 10a
7439 AS Steenenkamer
0570-618989