Home / Fochteloërveen / Actueel /
Filmpje op Vroege Vogels TV
Nog even en ze zijn vertrokken naar het warme Zuiden: de kraanvogels in het FochteloŽrveen. Of blijven ze dit jaar overwinteren?

Sinds 1999 leven er weer kraanvogels in het FochteloŽrveen. Tot die tijd golden ze als uitgestorven broedvogel. Het is er ideaal voor deze schuwe vogels, met robuuste veengebieden en rustige pleisterplaatsen.

De kraanvogels vinden het in Nederland zelfs zo aangenaam dat ze in 2001 besloten de populatie uit te breiden. En 12 jaar later telt de groep 28 vogels, vrijgezellen en broedparen. Het voorbije jaar kwamen er wel vier nieuwe leden bij!

Kraanvogels zijn iets groter dan ooievaars en blauwgrijs van kleur. Ze bouwen hun nesten op de begane grond, in een graspol te midden van het moeilijk bereikbare moeras. Meestal is er slechts ťťn jong, nestvlieders genaamd. Bij de geboorte zijn ze al genoeg ontwikkeld om in korte tijd de ouders te volgen op eigen kracht.

Luchtballonnen en helikopters
In het FochteloŽrveen verwachten ze de komende jaren steeds meer nakomelingen. Het gebied leent zich perfect als verzamel- en broedplaats en het omgevende veengebied biedt genoeg rust- en broedplaatsen om een stijgend aantal kraanvogels te herbergen. Niet enkel in dat natuurgebied maar ook in Drenthe, Friesland en Overijssel worden steeds meer kraanvogels verwacht. De kraanvogel bekijkt het leven door een roze bril. Maar de beheerders van het FochteloŽrveen waarschuwen voor een mogelijke valkuil: ďHoewel de rust steeds beter wordt beschermd, is de verstoring door luchtverkeer een toenemend punt van zorg. Sinds 2007 neemt het aantal verstoringen door vliegtuigen, luchtballonnen en helikopters significant toe. De laatste jaren zijn er verschillende incidenten genoteerd waarbij grote groepen vogels werden opgejaagd of zelfs (tijdelijk) verdreven. Recent gebeurde dit met kraanvogels en jongen. Onbegrijpelijk in een gebied dat is aangewezen als speciale beschermingszone onder de Vogelrichtlijn.Ē

De vraag blijft of de vogels besluiten dit jaar in het veengebied te overwinteren of dat ze weldra verder trekken naar het warme Zuiden. Dat doen ze niet alleen. Duizenden tot tienduizenden soortgenoten verzamelen in Frankrijk of Duitsland om samen op de vleugels te gaan om Zuid-Spanje de komende maanden hun thuis te noemen.

(bron: VARA, Vroege Vogels TV)delen


contact
tags
Bureau De Kraanvogel
FochteloŽrveen 10
8428 RR Fochteloo
0516-588589
Het Waait
Twelloseweg 10a
7439 AS Steenenkamer
0570-618989