Home / Fochteloërveen / Actueel /
Kraanvogels niet meer te missen


De ontwikkeling van de kraanvogelpopulatie in en rond het FochteloŽrveen gaat gestaag door. Er komen steeds meer veilige broedplaatsen in het natte veen.

Balts, voorjaar 2013

In het voorjaar bestaat de kans op doortrekkers. Daarna volgt de baltsperiode en in de loop van april verdwijnen broedparen veelal uit zicht.
Na een maand broeden en drie maanden jongen opvoeden komen ze in juli, augustus weer in beeld.

Af en toe heb je het geluk dat je een familie met kleine jongen treft. Kraanvogelkuikens moeten in rust opgroeien en de hele dag eten en groeien. Ouders zijn continu alert op roofdieren, ze zien alles.

Ongestoord een kraanvogelpaar benaderen gaat niet zo maar. Een indrukwekkende prestatie als je ziet hoe vaak de lange hals op waken staat.

Broedgebied groeit
In de periode dat de paren broeden, zijn er vaak niet-broeders in de buurt, en ook in de ruime omgeving trekken stellen en groepjes rond. Deze kraanvogels verkennen nieuw broedgebied in Drenthe, Friesland en Overijssel, een verklaring voor het groeiende aantallen waarnemingen in die provincies (zie waarneming.nl).

Pubers

De uitwisseling met het Dwingelderveld zet zich door en het feit dat nu ook in de Engbertsdijksvenen kranen zitten, is een teken dat langzamerhand een groter broedgebied ontstaat. In juli Ė augustus verzamelen alle kraanvogels uit een broedgebied zich in een straal van enkele tientallen kilometers.

De toename in het FochteloŽrveen in de afgelopen maand van een groep van 3 naar 9 kraanvogels, wordt veroorzaakt door hangjongeren op zoek naar een geschikte partner om zich straks ergens in de provincie te vestigen.

Verzamelplaats
Langzaam maar zeker ontwikkelt het FochteloŽrveen zich meer en meer tot een echte verzamelplaats. Momenteel zijn er maar liefst 21 kraanvogels!

Dat betekent nog niet dat je ze gemakkelijk ziet. Als je er echter de tijd voor neemt en veilige afstand houdt, dan zijn ze niet meer te missen. De grote uitkijktoren is een prachtige gelegenheid om kraanvogels te bekijken. Met een beetje geluk zie je hoe de jongen de eerste vlieglessen krijgen, vlak voordat ze straks de wijde wereld intrekken!delen


contact
tags
Bureau De Kraanvogel
FochteloŽrveen 10
8428 RR Fochteloo
0516-588589
Het Waait
Twelloseweg 10a
7439 AS Steenenkamer
0570-618989