Home / Fochteloërveen / Actueel /
Broedseizoen kraanvogels 2013
De kraanvogels zijn al weer een paar maanden in het FochteloŽrveen aanwezig. Net als vorig jaar gaat het om vijf paren. Daarnaast zijn er enkele solitaire kraanvogels, maar die worden in deze periode onregelmatiger gezien.

Waarschijnlijk is de aanhoudende kou de reden waarom de kraanvogels dit jaar later zijn gestart met broeden. De baltsperiode, van maart tot in mei, is een prachtige periode om kraanvogels te zien dansen en springen. Met een krachtige wind wordt de dans echt spectaculair en worden de sprongen soms metershoog.

Elk voorjaar komen er meer waarnemers naar het veengebied om dit spektakel te bewonderen. Vanuit de auto en op gepaste afstand laten de kraanvogels zich goed zien. Ze lijken enigszins gewend te raken aan autoís, maar stap je uit, dan vliegen ze weg. Blijf dus in de auto en ga niet naar buiten om bijvoorbeeld een foto te maken.

Dit jaar ging de balts er weer heftig aan toe, met de opdringerige mannetjes. Deze solitaire kraanvogels bezoeken de verschillende territoria en komen er een beetje stoer doen.

Het begint meestal rustig met schijnpoetsen en gezamenlijk trots oplopen.

Maar na een paar uur (en soms al veel eerder) is de maat vol. Dan zie je achtervolgingsvluchten en vliegen de vogels elkaar in de veren. Weken achtereen was dit spektakel te zien, op meerdere plekken.

Nu de kraanvogels op eieren zitten, is rust cruciaal. Door de toegenomen belangstelling voor het veengebied wordt rust echter steeds meer een luxe artikel. Ook dit jaar liepen weer twee personen dwars door het broedgebied. Verdwaald, of gericht op zoek? Ze werden opgemerkt en gevolgd door een kraanvogelspotter in de uitkijktoren, van waaruit je een groot deel van het veen kunt overzien. Helaas waren de personen verdwenen toen de gealarmeerde toezichthouder ter plaatse was.

Er wordt door meerdere mensen gepost in het gebied, daarnaast leggen cameraís overtreders vast.

In het FochteloŽrveld liepen in 2013 geregeld mensen over de kades, dwars door het gebied. Dit is een rust- en baltsplaats voor kraanvogelparen en ook vrijgezelle kraanvogels die nog niet gepaard zijn, rusten hier graag uit. Als je op de paden blijft, kun je hier bergeenden, lepelaars, kraanvogels en soms velduilen zien. Ga je van de paden af, dan jaag je alles weg en ziet de volgende bezoeker weinig of niets meer.

Gelukkig houdt het merendeel van het publiek zich prima aan de regels en respecteert de rust die de vogels verdienen. Mocht u mensen in het veen zien, belt u dan s.v.p. met Natuurmonumenten: (06) 55 82 51 65.

Voorlopig stilte, binnenkort meer over het broedsucces van de kraanvogels in het FochteloŽrveen in 2013.delen


contact
tags
Bureau De Kraanvogel
FochteloŽrveen 10
8428 RR Fochteloo
0516-588589
Het Waait
Twelloseweg 10a
7439 AS Steenenkamer
0570-618989