Home / Fochteloërveen / Actueel /
Groep kraanvogels vliegt over het veen


4 april 2013.

Afgelopen maanden heeft het oosten van Nederland weer kunnen genieten van grote aantallen doortrekkende kraanvogels (zie waarneming.nl). Zelfs het Dwingelderveld kreeg er wat van mee. In of boven het FochteloŽrveen is de kans op doortrekkers kleiner. Toch neemt het aantal groepen en exemplaren de laatste jaren toe.

Groepen doortrekkers zijn hier een jaar of vijf achtereen gezien. Op 5 maart 2013 kwamen er 36 over in de polder Ravenswoud (waarnemer P. van Rijn). Vandaag ging het om 19 stuks. Aaldrik Pot zag er om 13.30 uur minimaal 15 staan bij Oosterwolde. Toen Herman Feenstra om 15.15 uur in het Kleine Veen stond te turen Ė en geŽrgerd omhoog keek naar de heen en weer vliegende les- en sportvliegtuigjes Ė kwam op de achtergrond ineens een groep kraanvogels in beeld (waarschijnlijk dezelfde als die Aaldrik zag).

De vogels vlogen hoog boven de Weperbult en leken te landen, maar vervolgens schroefden ze langzaam omhoog.  Snel stegen ze tot grote hoogte totdat ze met de kijker nauwelijks nog herkenbaar waren.  Vervolgens gleden ze af in oostelijke richting en viel de V uiteen in een rommelig groepje. Even daarna werd weer de thermiek benut en verdwenen de vogels uit het zicht.

B. Oving meldt 19 kraanvogels aan het eind van de middag bij Muntendam. Vast en zeker dezelfde groep als die boven het veen.  delen


contact
tags
Bureau De Kraanvogel
FochteloŽrveen 10
8428 RR Fochteloo
0516-588589
Het Waait
Twelloseweg 10a
7439 AS Steenenkamer
0570-618989