Home / Fochteloërveen / Actueel /
Luchtruim FochteloŽrveen afsluitenFoto februari

Zojuist lezen we: 'Het luchtruim tot 1000 ft boven het Dwingelderveld en het FochteloŽrveen is weer gesloten, vanwege het broedseizoen.'

Het positieve aan dit bericht is dat er in elk geval aandacht is voor het effect van vliegverkeer op vogels in een kwetsbare periode. Is deze maatregel echter voldoende? Wij denken van niet. 

1000 ft is 305 meter. Vlieg je daar net iets boven, zeker met een helikopter, dan is de impact op vogels nog steeds gigantisch. De ervaring van de afgelopen jaren, in het veen, en elders, leert dat dit type verstoringen een negatief effect heeft op het aantal ganzendagen. In een gebied dat is aangewezen als beschermde Natura 2000 zone, is dat onacceptabel. 


Foto 14 maart. Ook vandaag, na 13 uur, een vliegtuig dat heen en weer blijft vliegen. Waarom?

Het verleden toont ook aan dat kraanvogels - en andere vogels - vertrekken wanneer er sprake is van intensieve of geregelde verstoring door luchtverkeer.

Los van de verstoring van de natuur, neemt ook de ergernis van vrijwilligers en bezoekers van het veen over het vliegverkeer elk jaar toe. Kortom, voldoende redenen om van een stiltegebied als het FochteloŽrveen - hoeveel van dergelijke gebieden hebben we in Nederland? - een no flight area te maken. Niet alleen in de broedperiode, maar het hele jaar door!delen


contact
tags
Bureau De Kraanvogel
FochteloŽrveen 10
8428 RR Fochteloo
0516-588589
Het Waait
Twelloseweg 10a
7439 AS Steenenkamer
0570-618989