Home / Fochteloërveen / Actueel /
Nu rust voor de kraanvogels!


'Wat je met rust laat, kan groeien', is niet zomaar de titel van het boek over het FochteloŽrveen. Rust is dť kwaliteit die dit gebied kenmerkt en die nodig is om de bijzondere natuur die hier is en verder ontstaat, te behouden en te versterken. Voor de kraanvogel geldt dit bij uitstek.

Kraanvogels zijn enorm verstoringsgevoelig. Wanneer ze te vaak verstoord worden in de balts- en broedperiode, vertrekken ze. Op dit moment is er een paartje aanwezig in het FochteloŽrveen, de komende week/weken worden er meer verwacht. 

Verstoring door camera's
De afgelopen dagen signaleren vrijwilligers dat mensen kris kras en buiten de paden door het FochteloŽrveen lopen, om kraanvogels te bekijken. Gisteren werd er gefilmd en vloog een paartje op. Vandaag stonden opnieuw twee personen in een
heiderestant en werd de dans en paringsmars van de kraanvogels onderbroken en vlogen ze weg. 

Betrokkenheid is prachtig, maar in deze vorm heeft het een averechts effect. We doen dan ook een dringende oproep aan bezoekers om de komende maanden de rust van de kraanvogels te respecteren, en aan Natuurmonumenten om delen van het gebied desnoods af te sluiten. De verstoringsafstand ligt op circa 500 meter, bij geregelde verstoring wordt dit alleen maar groter.

Wees waakzaam en verantwoordelijk, zoals een kraanvogel!
Zelfs het allermooiste plaatje of filmpje rechtvaardigt niet het verstoren of verjagen van kraanvogels. Laten wij met z'n allen waakzaam zijn en ons verantwoordelijk gedragen, en samen de kwaliteit van de kraamkamer FochteloŽrveen
 op het allerhoogste niveau houden! delen


contact
tags
Bureau De Kraanvogel
FochteloŽrveen 10
8428 RR Fochteloo
0516-588589
Het Waait
Twelloseweg 10a
7439 AS Steenenkamer
0570-618989