Home / Fochteloërveen / Actueel /
28-12-2012 Kraanvogelverwachting

In de afgelopen maanden zijn de kraanvogelparen weggetrokken uit het FochteloŽrveen. Wanneer komen ze terug, en met hoeveel?

In september vertrok de helft van de kraanvogelparen. Tot in november werden veenpaar 1 en veenpaar 3 nog geregeld gezien, maar eind november zijn ook deze paren verdwenen van de foerageerplaatsen.

Met de kou in december verscheen een paar met jong in Fochteloo. Op 10 december lieten deze drie zich voor het laatst zien. Nu, eind december, zijn alle kraanvogels weg. Mogelijk dat drie koude winters op rij het trekgedrag heeft aangewakkerd.

In 2013 wordt het spannend!
Met 5 tot 6 paren kraanvogels in 2012 is het ook zeker dat er weer kraanvogels zijn in 2013. Wanneer ze komen, dat blijft een verrassing. Als het zo zacht blijft, dan kunnen we de eerste broedparen al in januari terug verwachten. Daarnaast is er - zelfs midden in de winter - kans op groepjes die overtrekken en een rustpauze nemen.

De afgelopen jaren komen in februari en maart groepen van meer dan 50 kraanvogels over het FochteloŽrveen. Dit jaar wordt het echt spannend, nu de vernatting van het veen serieuze vormen aan heeft genomen. 

In het FochteloŽrveld en de rest van het gebied zijn nieuwe grote plassen gekomen. Ideaal voor eenden, ganzen die we nu al volop zien, maar straks ook voor kraanvogels. Hoe groter, natter en rustiger de kern, des te meer kans we maken om de eerste groepen te verwelkomen in het FochteloŽrveen!delen


contact
tags
Bureau De Kraanvogel
FochteloŽrveen 10
8428 RR Fochteloo
0516-588589
Het Waait
Twelloseweg 10a
7439 AS Steenenkamer
0570-618989