Home / Fochteloërveen / Actueel /
15-6-2012 Kraanvogeljong in het Dwingelderveld
Foto: Herman Feenstra

De aanhouder wint
Het Dwingelderveld is vanouds een plaats waar geregeld doortrekkers overnachten. In 2007 broedden voor het eerst kraanvogels in het Dwingelderveld. Nadat het legsel gepredeerd was, verdween het paar kraanvogels richting het FochteloŽrveen. Daar bleven ze.

Het werd stil in het Dwingelderveld, totdat in 2011 weer een paar verscheen. In het vroege voorjaar van 2011 en 2012 zat hetzelfde paar ook in de buurt van het FochteloŽrveen. Hier waren ze niet welkom en werden ze door andere paartjes verjaagd. Het paar bleef pendelen tussen beide gebieden, op zoek naar een geschikte broedplek. Die wordt uiteindelijk toch gevonden in het Dwingelderveld. 

Joop Kleine en Ronald Popken, foto Gerrit Boer, bron: DvhN

Nalegsel 2012 succesvol
In maart was er een eerste legsel dat echter na enkele weken broeden werd gepredeerd. Het paar bouwde een nieuw nest op een andere plek. Hier kropen in mei twee jongen uit. Er is nog ťťn over. De ouders met jong leven de komende weken nog in dekking en laten zich weer zien als het jong kan vliegen. Klik hier om het artikel van Ed van Tellingen te lezen, dat vandaag verscheen in het Dagblad van het Noorden (pdf bestand).

Vernatting werkt
Dit nieuwe kraanvogelsucces bewijst dat investeren in natte natuur unieke soorten oplevert! Na het FochteloŽrveen waar kraanvogels sinds 2001 broeden, is het Dwingelderveld het tweede gebied in Nederland waar kraanvogels succesvol hebben gebroed. Met een juiste inrichting is ook in het Dwingelderveld ruimte voor enkele paren!delen


contact
tags
Bureau De Kraanvogel
FochteloŽrveen 10
8428 RR Fochteloo
0516-588589
Het Waait
Twelloseweg 10a
7439 AS Steenenkamer
0570-618989