Home / Fochteloërveen / Actueel /
8-6-2012 Nijlgans op het FochteloŽrveen


Broedvogel FochteloŽrveen
Nijlganzen doen niet moeilijk over een broedplaats. Ze gebruiken van alles: torenvalkkasten, nesten van roofvogels, eilandjes, enzovoort.

Ze hebben een lang broedseizoen. In veengebieden is weinig te vreten voor nijlganzen, maar veilig broeden kunnen ze er wel. Jaarlijks broeden enkele paren in het FochteloŽrveen. Toch worden maar weinig jongen groot.

Paren nijlganzen met jongen trekken het veengebied uit en dat eist zijn tol. Afgelopen week trof ik (Herman Feenstra, red.) een familie met zeven pas geboren kleintjes. Een dag later regende het de hele dag en waren er nog twee over. Twee dagen erna zaten de ouders op dezelfde plek zonder jongen. Maar...:

Geboortegolfje nijlgans
Op 8 juni zwemmen er ook ouders met kleine jongen in het Compagnonsveld. Ze zijn erg schuw en dat heeft te maken met een vos die het gebied dagelijks afschuimt. Drie paar nijlganzen hebben 17 jongen van enkele dagen oud. Het natte weer heeft voor goede condities gezorgd om te broeden, maar lage temperaturen en veel regen zijn nadelig voor de kuikens. Ben benieuwd wat er blijft leven.

Afschot 
Nijlganzen zijn een exoot en worden geschoten in Nederland. Omdat het Nederlandse landschap ideaal is voor broedende ganzen zal afschot slechts plaatselijk effect hebben. De landbouw is zo intensief geworden dat de oude weidevogels op steeds meer plaatsen verdwijnen en nieuwe "weidevogels" profiteren. Vrijwel overal ligt een kort geschoren grasmat in mei en in het najaar is er een overvloed aan gemorste oogstresten van maÔs. Luilekkerland voor nijlganzen.delen


contact
tags
Bureau De Kraanvogel
FochteloŽrveen 10
8428 RR Fochteloo
0516-588589
Het Waait
Twelloseweg 10a
7439 AS Steenenkamer
0570-618989