Home / Fochteloërveen / Actueel /
9-6-2012 Ravenfamilie vliegt uit


Alarm
Nadat eind april de vier jonge raven zijn uitgevlogen, reageren de ouders zeer alert. Alarm van raven duidt vaak op de aanwezigheid van een roofvogel. 

De ravenouder probeert met roeiende vleugelslagen boven de belager te komen om de indringer van boven aan te vallen. Raven zijn fantastische acrobaten in de lucht. De jonge raven zijn nog niet zo handig en worden daarom goed beschermd door de ouders. Na het uitvliegen, zit de familie in een dicht vak met lariksen, uit zicht van rovers.

Raven crŤche
Eind mei zijn de vier jonge raven in goede conditie. In de ochtend verlaat de familie het bos en trekt naar het landbouwgebied op zoek naar eten.

Raven hoor je van grote afstand roepen, het gekras is nu regelmatig te horen. Lang niet altijd tref je de hele familie maar slechts een paar raven?

Iets intensiever observeren levert antwoorden op. Eind mei zaten ze op 1,5 en 3,5 kilometer van de broedplaats. De ouders zoeken in de omgeving naar eten, terwijl de jonge raven vaak op een vaste plek achterblijven en wachten op de ouders. Zodra die met eten terugkeren, zijn ze vanuit de verte goed te horen. De jongen vliegen de ouders vaak tegemoet.  delen


contact
tags
Bureau De Kraanvogel
FochteloŽrveen 10
8428 RR Fochteloo
0516-588589
Het Waait
Twelloseweg 10a
7439 AS Steenenkamer
0570-618989