Home / Fochteloërveen / Actueel /
21-6-2012 Geboortegolf kraanvogels


Een verborgen bestaan
Na een kurkdroog jaar in 2011 begon het voorjaar van 2012 nat. Het effect hiervan is duidelijk merkbaar nu, want voor het eerst broedden er vier paren kraanvogels in het FochteloŽrveen. En, om het nog mooier te maken: alle vier succesvol! Helaas heeft 1 paar het jong verloren toen het kuiken drie weken oud was.      

Jong (kijk goed!) dat het niet heeft gered, samen met pa op de foto (foto Herman Feenstra)

Van 7 geboren jongen zijn er nu nog 4 in leven. De families laten zich slecht zien totdat de jongen kunnen vliegen. Tien Š elf weken om uit te vliegen, betekent vooral heel veel eten. Zodra ze goed kunnen vlliegen, worden uitstapjes gemaakt naar de landbouwgronden rond het veengebied.  

12 jaar broedvogel FochteloŽrveen
De kraanvogel broedt sinds 2001 in het FochteloŽrveen. Sindsdien zijn elk jaar kuikens geboren, met uitzondering van 2011. De kraamkamer FochteloŽrveen speelt een belangrijke rol voor de toekomst van kraanvogels in Nederland. Het is het enige gebied waar jaarlijks meerdere paren kraanvogels succesvol broeden en jongen grootbrengen.  

Toekomst
Het veen wordt de komende jaren wat natter en daarom komt er misschien ruimte voor nog enkele paren kraanvogels. Ook andere natte en rustige gebieden in Nederland maken kans op kraanvogels. In 2012 broedde voor het eerst een paar in het Dwingelderveld succesvol en vorig jaar zat er een paar in de Engbertsdijksvenen.

In Nederland is ruimte voor tientallen paren. Het verstandig inrichten van hoog- en laagveengebieden met uitkijktorens voor het publiek en hier en daar een pad minder, biedt de kraanvogel kansen. Rust, nattigheid en eten zijn doorslaggevend voor kraanvogel!delen


contact
tags
Bureau De Kraanvogel
FochteloŽrveen 10
8428 RR Fochteloo
0516-588589
Het Waait
Twelloseweg 10a
7439 AS Steenenkamer
0570-618989