Home / Fochteloërveen / Actueel /
Ervaringen kraanvogel liefhebbers


(1) Ans Ottema (mail 5 maart 2013)
Vanmorgen rond 9 uur, vlogen honderd kraanvogels over Borculo. Een prachtige waarneming tegen de blauwe heldere lucht en daarbij het mooie weer met zuidelijke wind.

Mijn gedachten gaan naar het HornborgasjŲn in Zuid Zweden. Een rijk vogelmeer met veel variatie wat betreft de soorten watervogels etc. Half april start weer de live camera met beelden van de kraanvogels en andere vogels op het land en op het meer. De vogels worden er gevoerd om op te vetten voor de reis verder naar het noorden. Ze vinden er een tijdje rust en kunnen door de mens worden bekeken. Er is een observatiepunt en veel vogelliefhebbers en andere belangstellenden kunnen er genieten van een natuurspektakel.

Mijn ervaringen liggen daar. Een prachtige ervaring. Het is te hopen dat in het FochteloŽrveen kraanvogels zich ook thuis gaan voelen. En broedresultaten leveren. Kraanvogels, brengers van de lente en van het geluk!!

Hartelijke groeten, Ans Ottema. Fan van kraanvogels.

(2) Hans Muller (mail 6 maart 3.22 uur)
5-3-2013 rond 22:00 uur: Twee grote formaties kraanvogels op weg naar het noord oosten, boven Epe, als muziek in de oren op geringe hoogte...

(3) Margreet Joustra (mail 6 maart 8.49 uur)
Helaas heb ik de Kraanvogels nog niet gezien dit jaar. Kraanvogels met hoofdletter, omdat het een hele mooie bijzondere vogel is. Het geluid is overweldigend.

Mijn eerste ervaring was vorig jaar. Heel vroeg in de morgen ging ik op pad om fotoís te maken. Ik ging richting FochteloŽrveen. Het was schemerig met een vaag zonnetje. De temperatuur was heerlijk. Echt zoín voorjaarsdag met ís morgens een laagje mist. En daar zag ik ze: twee prachtige vogels. Wel ver weg. Ze laten zich niet makkelijk bekijken. Ik maakte een foto als bewijs voor thuis. Dat ik deze prachtige vogels heb mogen bewonderen.

   

Ik reed een stukje verder naar de plek waar de vlonders door het landschap heen liepen. Ik stapte uit en daar hoorde ik het overweldigende geluid. Ik hield mijn adem in. Wat een prachtige beleving. Een half uur heb ik daar gezeten en geluisterd. Het heeft me diep geraakt. Het moment was zo mooi. De temperatuur, het vage zonnetje en een beetje mist. Ik liep verder en toen kwamen er ook nog twee overvliegen. Ik heb ze kunnen snappen, maar de kwaliteit van de fotoís is slecht. Dit jaar ga ik zeker weer op pad om dit mooie geluid te mogen horen.

(4) Heidi (tweet 6 maart 11.50 uur) 


(5) Annelies Strijker, mail 7 maart

Vanuit mijn achtertuin was ik dinsdag 5 maart getuige van een prachtig spektakel. Werd er erg blij van dit te hebben mogen meemaken!


 

(6) Marjolein Roelfsema (mail 10 maart 16.32 uur) 

Maandagavond 4 maart jl. om ca 21.00 uur dacht ik een kraanvogel te horen toen ik buiten liep. (We wonen in de buurt van de Engbertsdijksvenen tegen de grens met Duitsland). Verbeelding, schoot het door me heen... Toch liep ik met mijn man de tuin verder in en ja hoor daar waren ze, duidelijk hoorbaar op hun trektocht naar het Noorden. Dus toch geen verbeelding. Als je ťťn keer een kraanvogel gehoord hebt, herken je het geluid! We voelden ons gelukkige mensen.

Dinsdagochtend 5 maart om 08.15 uur pal over ons huis weer een vlucht van zeker 20 kraanvogels, van west naar oost. Een schitterend gezicht en geluid!

Vrijdagavond 23.30 uur niet zichtbaar, maar wel weer gehoord.

Bijzonder, dit jaar al 3 keer!


Hierna uw verhaal (of foto, of...)?
Mail naar: info@hetfochteloerveen.nl

 delen


contact
tags
Bureau De Kraanvogel
FochteloŽrveen 10
8428 RR Fochteloo
0516-588589
Het Waait
Twelloseweg 10a
7439 AS Steenenkamer
0570-618989