Home / Fochteloërveen / Actueel /
5-11-2011 Een luchtballon jaagt alles op


Net na het schrijven van het stukje van 4 november loop ik even het veen in om te genieten. Kleine vliegtuigen brommen boven me en een groot toestel zit al op hoogte richting vakantiebestemming. Het lawaai is storend, maar verstoring blijft uit.Totdat er een luchtballon boven het Kleine Veen komt. Werkelijk alles wordt opgestoten, van watersnip tot meer dan drieduizend ganzen. Er is totale paniek en langer dan een half uur blijft het onrustig.

Ondanks alle ingrepen die positief zijn voor het gebied, moet er meer aandacht komen voor deze en andere vormen van verstoring. Luchtballonnen en luchtvaartroutes passen niet boven een wetland, stiltegebied en Natura 2000 gebied.

In het beheerplan FochteloŽrveen is duidelijk aanbevolen dit gebied als no flight area aan te wijzen, omdat gedragscodes van de luchtvaart niet worden nageleefd. Desondanks zien we met steeds grotere regelmaat dat kwalificerende vogels massaal worden opgejaagd door een enkele luchtballon, in een gebied dat voor deze soorten is aangewezen als dť plek om rust te vinden.delen


contact
tags
Bureau De Kraanvogel
FochteloŽrveen 10
8428 RR Fochteloo
0516-588589
Het Waait
Twelloseweg 10a
7439 AS Steenenkamer
0570-618989