Home / Fochteloërveen / Actueel /
31-12-2012 Mijn moment in 2012


Pssst... scroll naar beneden om de inzendingen te bekijken!

2012 was voor het FochteloŽrveen een prachtig jaar. Vier kraanvogelparen broedden in het veen en zeven kuikens werden geboren. In de bossen rondom het hoogveengebied vlogen ook zeven jonge raven uit.

In 2008 was voor veel mensen de komst van 34 roodpootvalken het meest spectaculair (foto's Jan Uilhoorn en Henny Brandsma). 

Het belang van het FochteloŽrveen voor veel soorten neemt nog jaarlijks toe.
Paapje en blauwborst doen het opvallend goed, voor grauwe klauwier, veldleeuwerik en graspieper nemen de kansen toe. 's Winters zijn de grote groepen die met vele duizenden tegelijk in en rondom het veen verblijven, illustratief voor de kwaliteit van het gebied. Komend jaar ontstaan er in de randzones veel kansen voor steltlopers en wordt gewerkt aan nieuw leefgebied voor reptielen die op dit moment een terugslag krijgen als gevolg van de vernatting. Hard nodig, om te zorgen dat de drie soorten slangen die Nederland kent, hier hun plek behouden. Hebben we het veenhooibeestje al genoemd, de boommarter en...?

Wat was jouw moment?
Ieder heeft zijn of haar eigen beleving bij het veengebied en zijn bewoners. Was was voor jou, terugblikkend op 2012, het moment van het afgelopen jaar in het FochteloŽrveen? Beschrijf 'm en win het boek 'Wat je met rust laat, kan groeien'.

Stuur een bericht, in tekst en/of foto/filmpje naar info@hetfochteloerveen.nl of tweet je moment op twitter.com naar @fochteloerveen.

We plaatsen een 'collage' van de inzendingen op de website, zodat je jouw moment met een groot aantal andere liefhebbers van het FochteloŽrveen kunt delen. 

(Op zaterdag 5 januari wordt 1 winnaar uitgekozen. Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd.)

De inzendingen
Hieronder de inzendingen.

(1)

(2)

Copyright fotoís: Ben Gaxiola

Ik had al 30 jaar geen Gladde Slang meer gezien en dan dit. Mijn vrouw vond deze kluwen direct langs het fietspad. Snel een paar fotoís gemaakt en toen weg gegaan, want we wilden de situatie niet beÔnvloeden. We waren danig onder de indruk dat de slang een dergelijke forse prooi aan kon.

(3)

(4)

Op 23 December in mijn eentje de fiets gepakt en midden op het FochteloŽrveen letterlijk even stil gestaan bij al die mensen gingen shoppen omdat het koopzondag was... zag overvolle winkels en tassen vol boodschappen voor me en genoot dubbel van mijn eigen uitzicht. Verder geen mens gezien! Groeten, Hillian Strijland

(5)

(6)

Nabij de Engbertsdijksvenen volg ik al een poos de kraanvogels. Op de terugweg van een weekend weg in Friesland kon ik, tijdens het natste weekend van dit jaar op 9 juni, dit filmpje maken van dit paar kraanvogels met jongen. Dat is mijn mooiste moment van 2012 in het FochteloŽrveen. Gerrit Schepers (Klik op de foto om het filmpje te bekijken).

(7)

 (8)

 (9)

 (10)

Al jaren kom ik regelmatig bij een bosven in het randgebied van het veen om libellen te kijken. De zeldzame Noordse Glazenmaker zit hier bijvoorbeeld. Afgelopen oktober trof ik tot mijn verbazing een schitterend klein kikkertje aan. De Boomkikker. Een paar dagen later was ik er weer en kon ik een mooie opname maken. Mondjesmaat geeft het FochteloŽrveen zijn geheimen prijs. Andre van Hengstum

(11)

(12)

(13) 

(14)

 delen


contact
tags
Bureau De Kraanvogel
FochteloŽrveen 10
8428 RR Fochteloo
0516-588589
Het Waait
Twelloseweg 10a
7439 AS Steenenkamer
0570-618989